Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Izplatīts svarīgs brīdinājums augļukoku audzētājiem

© Anita Vaivode/ f64 photo agency

Valsts augu aizsardzības dienests (VVAD) brīdina augļkopjus par augstu ābeļu kraupja un bumbieru-kadiķu rūsas sporu izplatības risku augļu dārzos, vēsta VAAD.

VAAD no Latvijas Augu Aizsardzības pētniecības centra ir saņēmis brīdinājumu par ābeļu kraupja askusporu izlidošanas gaitu. Saskaņā ar prognozēm šodien Dobeles novadā gaidāms spēcīgs infekcijas risks, kas rīt paaugstināsies vēl vairāk. Tāpat samērā augsts infekcijas risks šodien ir arī Bauskas novadā, kas turpināsies rīt. Šodien spēcīgs infekcijas risks ir prognozējams arī Tukuma un Talsu novados. Beverīnas novadā šodien prognozējams pieaugošs infekcijas risks.

Siguldas novadā šodien paredzama nenozīmīga ābeļu kraupja infekcija gaidāma, bet nopietns infekcijas risks tiek prognozēts tikai 27.maijā. Arī Viesītes novadā bīstams infekcijas risks tiek prognozēts 27.maijā. Turpretī Saldus un Viļakas novados ābeļu kraupja infekcijas risks tuvākajā laikā nav paredzams.

VAAD norāda, ka informāciju par ābeļu kraupja bioloģiju un ierobežošanas pasākumiem var atrast VAAD kaitīgo organismu datu bāzē.

Tāpat VAAD informē, ka patlaban izplatās arī bumbieru-kadiķu rūsas sporas, inficējot bumbieres. Līdz šim pavasaris bija par vēsu un sausu, lai attiecīgās sporas attīstītos uz kadiķiem, taču nesenie nokrišņi veicināja šīs slimības attīstību. Patlaban bumbierēm ir augsts risks inficēties ar sporām no kadiķiem.

Kā zināms, pilnam sēnes attīstības ciklam nepieciešami divi saimniekaugi - bumbieres un kadiķi. Daudzās skujeņu stādu kokaudzētavās, parkos, apstādījumos, kā arī kapsētās ir satopamas ieņēmīgās kadiķu formas ar izteiktām slimības pazīmēm uz kadiķu zariem. VAAD kaitīgo organismu datu bāzē var atrast informāciju par bumbieru-kadiķu rūsas bioloģiju un ierobežošanas pasākumiem.

Dienests arī aicina augļkopjus slimību izplatībai labvēlīgajos laika apstākļos rūpīgi un regulāri apskatīt savus kultūraugus un izvērtēt augu aizsardzības pasākumu lietderību. Inficētie kadiķu zaru nekavējoties jāizgriež un jāiznīcina.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.