Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Uz ilgi "bīdītajiem" pirmslaulību kursiem pagaidām pieteikušies tikai 3 pāri

© F64

Šogad Tieslietu ministrija (TM) plānojusi apmācīt pirmslaulību mācību programmā 50 pāru, kas laulību reģistrēs dzimtsarakstu nodaļā un izvēlēsies piedalīties apmācības programmas pilotprojektā.

Par šo programmu tika runāts kopš 2015. gada rudens. No deputātu kvotām tai piešķirti 8000 eiro un izvēlētas piecas izglītības iestādes Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Rīgā. TM saņēmusi līdzekļus šim gadam, tāpēc beidzamās nodarbības plānotas novembrī.

TM Dzimtsarakstu departamenta direktore Solvita Saukuma-Laimere saka - lai sāktu mācības, grupā jābūt vismaz pieciem pāriem. Pašlaik grupas komplektē, pieteikušies kopumā trīs pāri. Programmas likteni izšķirs cilvēku interese un rīcība, jo dalība ir brīvprātīga. Informācija ir iegūstama dzimtsarakstu nodaļās, pieteikuma anketa - arī TM mājaslapā. Viena no pirmslaulību kursu izglītības iestādēm ir mācību centrs Fibra Rēzeknē, kur sacīja, ka gaida informāciju no dzimtsarakstu nodaļas un vēl nezina, cik cilvēku būs jāapmāca. Mācīšot visus, kas pieteiksies, resursu esot pietiekami. Arī biedrība Svētās ģimenes māja ir viena no piecām izglītības iestādēm, kam ir tiesības vadīt pirmslaulību kursus. Biedrība jau rīko dažādus kursus laulātajiem un saderinātajiem, kā arī pasākumus ģimeņu stiprināšanai, bet - balstoties uz kristīgās morāles principiem. TM izveidotā, ja tā var teikt, laicīgā programma jāievēro visām mācību iestādēm, un tajā par reliģiju runāts netiek.

S. Saukuma-Laimere uzsver, ka apmācību laikā nav paredzēts tikai nolasīt lekcijas, bet lektora uzdevums būs konsultēt, veicināt viedokļu apmaiņu, izpildīt uzdevumus. «Tā nav formula, lai atrisinātu pilnīgi visu, bet iespēja analizēt sevi un līdzcilvēku. Lektoram jābūt elastīgam, zinošam, lai informācija cilvēkiem būtu viegli uztverama. Cilvēkiem jāgrib un jāvēlas, jābūt pietiekami disciplinētiem, lai saprastu, ka nāks uz apmācībām,» viņa saka.

Par spīti sabiedrībā izskanējušajiem ironiskajiem un kritiskajiem viedokļiem par šo programmu un tās sākotnējo izklāstu, TM un dzimtsarakstu nodaļu darbinieki secinājuši, ka programmā ietvertā informācija ir noderīga jebkurā dzīves posmā, turklāt mācības ir bez maksas. Apmācības programma kopumā ilgs 24 akadēmiskās stundas, kuru laikā paredzēts pilnveidot izpratni par naudas pārvaldību un budžeta plānošanu, apgūt zināšanas par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem, laulāto ģimenes attiecību veidošanu, vecāku pienākumiem un atbildību. Pašlaik nav atbildes uz jautājumu, vai šāda programma būtiski samazinās laulību šķiršanu - Latvijā gandrīz puse noslēgto laulību tiek šķirtas.