Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Dzīve brīvībā, ne cietumā. Elektroniskā uzraudzība – stingrāka un labāka

© Ekrānšāviņš no avīzes

Viktoram elektroniskās uzraudzības termiņš ir beidzies, un viņš atzīst, ka šāds soda izciešanas veids disciplinē. Ārpus dzīvesvietas drīkst pārvietoties tikai noteiktā laikā un noteiktā maršrutā, toties var dzīvot ģimenē, nevis cietumā. Valsts probācijas dienestā (VPD) informē, ka 78 personām elektroniskā uzraudzība ir veiksmīgi pabeigta, bet astoņi cilvēki, kas nav spējuši izpildīt striktos nosacījumus, nonāks atpakaļ ieslodzījuma vietās.

Elektroniskā uzraudzība kopš 2015. gada ļāvusi ietaupīt pusmiljonu eiro, jo ieslodzītā uzturēšana cietumā ir trīs reizes dārgāka nekā dzīve brīvībā, elektroniski uzraudzītam. Turklāt 75 no 119 elektroniski uzraudzītajiem ir sākuši strādāt un maksāt nodokļus.

VPD vadītājs Mihails Papsujevičs saka - tiesas lielākoties piespriedušas elektronisko uzraudzību uz 12 mēnešiem, mazliet retāk - uz sešiem. Tiesas lēmušas pēc principa: jo garāks cietumsoda termiņš, jo garāks uzraudzības termiņš. Optimālākais termiņš, pēc pašreizējās pieredzes, ir pusgads. Pēc tam sāk klibot disciplīna. Novērots, ka pēc sešu mēnešu ilgas elektroniskās aproces nēsāšanas pārkāpumu kļūst vairāk. Arī Viktors atzina, ka vienu reizi, atgriežoties mājās, aizmirsis piezvanīt un nekavējoties saņēmis zvanu no VPD monitoringa centra, kāpēc neinformē par savu atrašanās vietu. Taču šā soda mērķis nav cilvēku iedabūt atpakaļ cietumā, bet gan palīdzēt viņam atgriezties sabiedrībā, atrast darbu, laboties. «Sabiedrībā izciešamie sodi ir efektīvāki nekā izolācija,» uzsver M. Papsujevičs.

Šogad 30. aprīlī noslēdzās elektroniskās uzraudzības sistēmas ieviešanas pilotprojekta posms, kas notika ar Norvēģijas valdības finansiālo atbalstu. Turpmāk elektroniskā uzraudzība kļūs par valsts iniciatīvu un tai paredzēts valsts finansējums. M. Papsujevičs informē, ka Tieslietu ministrija un VPD strādā pie likuma grozījumiem, ar kuriem paredzēts paplašināt elektroniskās uzraudzības personu loku. Ierosināts to piemērot arī personām, kurām tiesa piemēro īslaicīgu cietumsodu no 15 dienām līdz trīs mēnešiem, kā arī uz laiku, kas ilgāks par trīs mēnešiem, bet ne ilgāks par vienu gadu. Plānots, ka grozījumus izstrādās līdz šā gada beigām.

VPD aprēķinājusi elektroniskās uzraudzības faktiskos ieguvumus: notiesātie, kam piemērots šis soda veids, cietumos nav pavadījuši kopumā 42 gadus, tādējādi valsts ietaupījusi 465 771 eiro. Par elektroniskās uzraudzības nodrošināšanu uzraudzībai izlietots 151 200 eiro.

***

PAR ELEKTRONISKO UZRAUDZĪBU

• Vidējais elektroniskās uzraudzības klients ir 40 gadu vecs vīrietis, kurš veicis mantiskus noziegumus apreibinošo vielu ietekmē vai tirgojis tās. Notiesāts uz vairāk nekā septiņu gadu termiņu, atbrīvots nosacīti 2,3 gadus pirms pilna brīvības atņemšanas soda izciešanas.

• Elektroniskā uzraudzība piemērota sešām sievietēm.

• Izdevumi par vienu ieslodzīto dienā 2016. gadā - 29,85 eiro, elektroniskās uzraudzības izmaksas dienā - 9,69 eiro.