Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Komisijas sēdē vērtēs KNAB vadītāja amata kandidātus

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Šodien notiks Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amata konkursa pirmās kārtas otrā komisijas sēde, liecina Valsts kancelejas informācija.

Sēde notiks plkst.14 Valsts kancelejā, Brīvības bulvārī 36.

Jau ziņots, ka pieteikšanās konkursā uz KNAB priekšnieka amatu noslēdzās 30.martā. Konkursā pieteikušies deviņi kandidāti.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka konkursā uz KNAB priekšnieka amatu varētu būt pieteikušies atsevišķi prokurori un drošības dienestu darbinieki. Tāpat aģentūrai LETA neoficiāli zināms, ka uz valsts galvenā korupcijas apkarotāja amatu bija apsvērušas pieteikties pašreizējās un bijušās tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas, taču beigās izlēmušas nestartēt.

Oficiāli pieteikto pretendentu pārstāvētās nozares un vārdi netiek atklāti. Ar žurnālistiem par konkursu publiski runā tikai konkursa komisijas vadītājs - Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, kurš žurnālistiem atteicās atklāt pretendentu vārdus un pārstāvētās nozares. Arī iepriekš bez rezultāta noslēgušā konkursa pretendentu vārdi netika atklāti, lai gan daži pretendenti gan medijiem publiski apstiprināja savu dalību konkursā.

F64

Pirmais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu tika izsludināts jau pērn. Tajā pieteikumus iesniedza desmit pretendenti, tomēr komisija atzina, ka neviens no viņiem, tostarp bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, nav virzāms uz konkursa otro kārtu.

Vēlāk Saeima grozīja KNAB likumu, atceļot iestādes vadītājam noteikto prasību par trīs gadu pieredzi vadošā amatā. Tas tika darīts, lai paplašinātu personu loku, kuras var pretendēt uz KNAB priekšnieka amatu.