Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Šogad izsniegtas 2300 piekrišanas bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Šogad izsniegtas vairāk nekā 2300 piekrišanas bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts un 1300 pilnvaras nepilngadīgo interešu pārstāvībai, liecina Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) apkopotie dati.

Bērnam, ceļojot ārpus Šengenas zonas, patstāvīgi - no septiņu gadu vecuma - vai pilnvarotas personas pavadībā ir nepieciešama notariāli apliecināta viena vai abu vecāku piekrišana jeb pilnvara.

"Cilvēki diezgan bieži jautā par to, vai šādai piekrišanai jeb pilnvarai ir jābūt notariāli apliecinātai. Dažkārt par to ir jaušama arī neliela neizpratne. Taču valsts uzdevums ir veikt robežkontroli un nodrošināt, lai bērns bez vecāku ziņas netiktu nelikumīgi izvests. Šāda pilnvara ir ļoti nopietns dokuments, un, manuprāt, neviens drošības pasākums, kas saistīts ar paša bērnu, nevar būt uzskatāms par kaut ko apgrūtinošu," skaidroja LZNP priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Stīpniece arī informēja, ka, ja iepriekš pieteikta vizīte pie notāra, pilnvaras sagatavošana aizņems aptuveni 30 minūtes. Pie zvērināta notāra jāvēršas vienam no vecākiem, savukārt bērnam un personai, kura viņu pavadīs, nav noteikti jānāk līdz.

"Valstīs, kas ietilpst Šengenas zonā, pilnvara vai piekrišana nav obligāta. Taču pirms plānotā ceļojuma vecākiem ieteicams pārliecināties, vai valsts, uz kuru vai caur kuru plānots doties, nav noteikusi kādas papildu prasības saistībā ar bērna ceļošanu, piemēram, prasības par dokumenta valodu jeb tulkojumu, legalizācijas nepieciešamību. Arī pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzējam var būt savi noteikumi. To visu notārs palīdzēs noskaidrot, sagatavojot dokumentus," stāstīja LZNP priekšsēdētāja.