Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kailums Latvijā sit augstu vilni, jau sešas nūdistu pludmales

© Gatis Gierts/ f64 photo aency

Dienām paliekot arvien siltākām, cilvēki sāk domāt par pludmales apmeklējumu un pirmā pigmenta iegūšanu. Kāds pirms kārtējās pludmales sezonas cenšas iegādāties jaunu peldkostīmu, kādam šīs problēma ir lieka, jo izvēlas sauļoties kails.

Jau sen sabiedrībā valda diskusijas par nūdismu. Vieni atbalsta šo dzīvesveidu, savukārt citi noliedz un uzskata, ka nav nepieciešams plašākai sabiedrībai rādīt kailu ķermeni.

Pasaulē nūdisms nav nekas jauns. To varētu teikt arī par Latviju, jo pirmo nūdistu pludmali izveidoja jau 90. gados un šobrīd nūdistu tiesības atkailināt ķermeni saules staru baudīšanai pārstāv pat īpaša organizācija. Kā vēsta interneta vietnē nudisms.lv pieejamā informācija, tad Latvijā ir plašas iespējas baudīt saules starus kailam. Kopumā Latvijā ir sešas nūdistu pludmales - Vecāķos tuvāk Kalngalei, Inčupē, Vakarbuļļos, Lielupē, Ventspilī un Liepājā.

Mediķi neiesaka sauļoties kailam

Sabiedrībai dalās domas šajā jautājumā - vai ir nepieciešams atkailināt savu ķermeni?

Ārsti jau sen ir paziņojuši to, ka sauļošanās ir kaitīga cilvēku organismam, jo pieaug risks saslimt ar ādas vēzi. Tomēr vai kailam atrasties tiešos saules staros ir kaitīgāk nekā peldkostīmā?

Gundega Pētersone, rezidente dermatoloģe, veneroloģe uzsver: tā kā ikdienā dzimumorgāni tiek mazāk pakļauti ultravioleto (UV) staru ietekmei un nenonāk tiešos saules staros, tad mediķe iesaka šīs zonas nesauļot vispār, savukārt pārējo ķermeni ieziest ar aizsargkrēmu.

‘’Saules ietekmē uzlabojas vispārējā pašsajūta un tiek veicināta D vitamīna sintēze, tomēr ir jāatceras, ka saule ir viltīga un "ar zobiņiem". Pilnībā atkailināta sauļošanās bojā ādas šūnas un rada daudz nevēlamu efektu. Tūlītēji tas izpaužas ar apdegumiem. Dažu ādas slimību gadījumā atrašanās saulē veicina sliktāku slimības gaitu. Vēlīni efekti ir fotonovecošanās un audzēju attīstība. UV staru ietekmē tiek izmainīta ādas struktūra, tā izskatās vecāka, veidojas grumbas un pigmenta plankumi, kā arī dažādi ādas veidojumi,’’ stāsta G. Pētersone.

Tāpat dermatoloģe atgādina: ja vēlaties doties saulē, ir jāievēro vairāki piesardzības principi. ‘’Nav ieteicams doties saulē no plkst. 11.00 līdz 15.00. Jāseko līdzi UV starojuma indeksam. Ja tas ir ļoti augsts, ārā vispār nebūtu ieteicams doties.’’ Karstās dienās, lai pasargātu savu ādu, būtu nepieciešams lietot aizsargkrēmu, kura saules aizsardzības indekss (SPF) ir vismaz 30. ‘’Saules aizsargkrēmi ir jāuzklāj bagātīgi, pa visu ķermeni, arī uz ausīm, lūpām, pēdām, krūšu galiem, ja sauļojaties kaili. 20-30 minūtes pirms došanās ārā. Uzklājiet to atkārtoti ik pēc divām stundām.’’

Bērna klātbūtne ir nepieļaujami atkailināties

Savukārt biedrība ‘’Asociācija ģimenei’’ ir skeptiska par sauļošanos kailam un vispārīgu atkailināšanos, it īpaši, ja tuvumā var sastapt bērnus. Biedrība min, ka bērna pakļaušana pieaugušo seksualitātei jeb pieaugušā atkailināšanās bērna priekša ir klasificējama kā seksuālā vardarbība pret bērnu. Kā sarunā ar nra.lv pauž ‘’Asociācija ģimenei’’, tad cilvēkiem, kuri atkailinās publiskās vietās, var būt pašiem arī savi bērni, tādā veidā viņi var ciest no seksuālās vardarbības ikdienā, jo var tikt pakļauti bērna privātuma pārkāpšanai, piespiešanai atkailināties.

‘’Sākotnēji var šķist, ka tas ir tikai pieaugušu cilvēki privāts jautājums vai dzīvesveids, taču, aplūkojot jautājumu plašāk, var saprast, ka publiska atkailināšanās neskar tikai vienu personu, bet ietekmē ļoti daudzus cilvēkus, arī bērnus,’’ uzver sabiedriskā organizācija.

Nūdisms tikai tam paredzētajās vietās

Tikmēr divu bērnu māmiņa Ineta uzskata, ka nūdisms nav slikta lieta. Viņai svarīgi ir tas, lai, atpūšoties pludmalē, kura nav paredzēta nūdistiem, netiktu sastapti šādi sauļošanās veida piekritēji. Viņa uzsver, ka nepatīkami būtu saskarties ar šiem cilvēkiem, ja blakus atrastos bērni. „Mūsdienās cilvēki dara dažādas trakas lietas - kāds atsakās no ēšanas, kāds domā sauļoties kails. Tā ir katra cilvēka brīva izvēle, es viņus nenosodu, taču viņiem tas būtu jādara tam paredzētajās vietās, lai pārējiem pludmales apmeklētājiem neliktu justies neērti.’’

Kādēļ būt nūdistam?

Tomēr pasaulē un arī Latvijā ir sastopami diezgan daudzi šī dzīvesstila piekritēji. Latviešu nūdisma mājaslapā ir apkopoti vairāki iemesli, kāpēc sauļoties un pludmalē uzturēties kailam ir labāk nekā apģērbtam. Kā vienu no iemesliem viņi min ērtumu. Esot nūdistam, nav jāmeklē pārģērbšanās būdiņas, nav jāmēģina slēpties pa krūmiem, kamēr tiek pārvilkts peldkostīms, kā arī nav jāliek somā slapji apģērba gabali un mājās jāžāvē.

Kā vēl vienu svarīgu iemeslu viņi min to, ka iegūtais iedegums būs bez baltiem plankumiem peldkostīma vietās. ‘’ Tā sanāk, ka tiem, kas sauļojas kaili, patīk vienmērīgs auguma tonis un netīk balti dibeni, baltas strīpas, baltās joslas.’’

Tāpat nūdisti ir cieši pārliecināti, ka bez drēbēm cilvēki izskatās daudz harmoniskāk nekā ar tām. Sabiedrībā valdot uzskats, ka veci cilvēki kaili neizskatās skaisti vai cilvēki, kuri nav labā fiziskā formā, taču tas nūdistu sabiedrībā ir mazsvarīgi. ‘Ne katram ir tādi līdzekļi vai gaume, lai iegādātos izcili skaistu, figūru izceļošu peldkostīmu. Tādēļ dabas veidotais tomēr ir skaistāks. Kailums arī atceļ sociālās atšķirības. Esot kailam, neviens nevar noteikt, kāds ir tavs sociālais statuss, kam tu piederi. Kails tu esi dabisks.

Vietas, kuras būtu jāapmeklē katram nūdistam

Nūdisms ir populāra tendence dažādās pasaules valstīs. Ir izveidoti neskaitāmi kūrorti un pludmales un pat ciemati, kur šāda dzīvesstila piekritēji var atpūsties.

Pasaulē vienas no iecienītākajām un skaistākajām nūdistu pludmalēm ir ‘’Red beach’’ pludmale Krētā, Grieķijā. Šī pludmale ir īpaša ar to, ka tur ir atrodamas alas, senas drupas un sarkanā smilšakmens klintis.

Ziemeļos no Maiami ‘’Haulover beach’’ katru gadu uzņem vairāk nekā miljons apmeklētāju, tā ir pazīstama ar ģimenei draudzīgo atmosfēru.

Horvātijas ‘’Valtatas’’ pludmale ir iecienīta jau no 1960. gada, no šīs pludmales paveras brīnišķīgs skats uz olīvu kokiem un vīna dārziem.

‘’Wreck beach’’ Vankūverā, Kanādā ir lielākā pieejamā nūdistu pludmale Ziemeļamerikā.

’Le Centre Hélio Marin’’ Francijā tiek uzskatīta par pirmo nūdistu kūrorta vietu pasaulē. 1953. gadā tur tika dibināta ‘’Internacionālā natūristu federācija.’’

‘’Hidden beach resort’’ Meksikā šī pludmale tiek uzskatīta par nūdistu paradīzi.

Savukārt ir valstis, kuras piedāvā netikai iespēju sauļoties nūdistu pludmalē. Francijā ir pieejama natūristu pilsētiņa. Cap d’Agde vasaras mēnešos populācija sasniedz 40 tūkstošus. Šajā pilsētiņā ir iespējams ne tikai sauļoties kailam, bet doties arī iepirkties, pusdienot, apskatīt pilsētu pilnīgi kailam.