Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldību vēlēšanās problēmas sagādājušas mazo balsošanas kastu aizvēršana

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Pašvaldību vēlēšanās problēmas sagādājušas mazo balsošanas kastu aizvēršana, kad pēc to aizplombēšanas to mala pacēlās uz augšu, pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Cimdars norādīja, ka tam varētu būt dažādi cēloņi - vai nu vienkārši neveiksme, vai arī paaudžu nomaiņas dēļ iecirkņa darbiniekiem nav nepieciešamās zināšanu, vai arī tā ir speciāla ļaunprātība ar nolūku nomainīt šīs kastes saturu.

Neskaidrību dēļ šajās kastēs iemestās aploksnes tiek skaitītas atsevišķi un par tām tiek pieņemts atsevišķs lēmums, skaidroja CVK vadītājs.

Viens no gadījumiem, kad bija problēmas ar mazo balsošanas kastes aizvēršanu, tika konstatēts Rīgas 111.vēlēšanu iecirknī Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmijā, pastāstīja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Tāpēc attiecīgās kastes vēlēšanu zīmes tiks skaitītas atsevišķi, salīdzinot arī ar vidējiem rezultātiem iecirknī, un par tām tiks pieņemts atsevišķs lēmums. Šāda procedūra nepieciešama, lai saprastu, vai kastes vāka aizvēršanas problēmas bija ļaunprātība, vai arī vienkārši nemākulība, skaidroja Bērziņa.

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Ņemot vērā šo situāciju pašlaik CVK mājaslapā norādīts, ka 111.iecirknī nobalsojuši 1392 iedzīvotāju, bet derīgo aplokšņu skaits ir 949. Plānots, ka šī starpība krietni samazināsies, kad būs saskaitītas arī līdz galam neaiztaisītās kastes saturs un ja šie rezultāti tiks atzīti par derīgiem, norādīja CVK Informācijas nodaļas vadītāja.

Cimdars arī komentēja gadījumus, kad atsevišķi iecirkņi iepriekš nodeva nepareizus aktivitātes skaitļus, jo sajauca un pirmās stundas aktivitātei bija pievienojuši arī iepriekšējās balsošanas datus. Tāpēc skaitļi mājaslapā vienā brīdī bija jāmaina, lai labotu šādu kļūdu.

Kā ziņots, šodien pie vēlēšanu urnām devās apmēram 549 000 vēlētāji. Savukārt nobalsojušo skaits kopā ar tiem, kas izmantoja iespēju balsot iepriekšējās trijās dienās, bijis gandrīz 730 000 jeb 50,55% no balsstiesīgajiem.

Tas ir vairāk, nekā 2013.gadā, kad pašvaldību vēlēšanās piedalījās 685 890 jeb 45,99% balsstiesīgo.

Tomēr šogad pašvaldību vēlēšanās balsotāju aktivitāte bijusi otra zemākā pēdējo pašvaldību vēlēšanu laikā.