Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Miris latviešu gleznotājs Voldemārs Gudovskis

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Mūžībā aizgājis latviešu gleznotājs Voldemārs Gudovskis, informēja Latvijas Mākslinieku savienības pārstāvis Igors Dobičins.

Viņš pavēstīja, ka kopš 1930.gada Gudovskis dzīvi pavadīja Siguldā, kur strādājis dažādas darba vietās un aktīvi veicinājis Siguldas mākslas dzīvi.

Gudovskis daudzu gadu garumā bijis Siguldas tēlotāja mākslas studijas vadītājs, Turaidas muzejrezervāta ekspozīciju mākslinieciskais autors un iekārtotājs, daudzus gadus organizējis Mākslas dienas, piedalījies arī Siguldas pilsētas mākslinieciskajā noformēšana un darbojies lietišķās grafikas jomā.

Mākslinieks gleznojis gan eļļas, gan pasteļa tehnikās, bet galvenokārt strādājis akvareļa tehnikā. Latviešu glezniecībai raksturīgajā tonalitātē un niansētās krāsu izpausmēs visvairāk radījis ainavas, īpaši iecienīti māksliniekam bijuši Siguldas un Gaujas motīvi. "Gudovska darbos vitāls vai nostalģisks dabas tēls sev raksturīgajā skaistuma izpratnē vienmēr veidots harmonisks, tverot gadalaiku un dabas norišu nokrāsas," skaidroja Dobičins.

Izstādēs Gudovskis piedalījās kopš 1954.gada un Latvijas Mākslinieku savienības biedrs bijis no 1981.gada. Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Kuldīgas novada muzejā, Latgales kultūrvēstures muzejā, Turaidas muzejrezervātā un citur.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieka tuviniekiem un kolēģiem.

Atvadīšanās no gleznotāja notiks Siguldas kapu jaunajā kapličā piektdien, 16.jūnijā, plkst.14.