Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

KARJERAS STĀSTS: Klikšķis uz datorzinātni

© Lauris Aizupietis/F64

Jau pāris gadus caur dažādu aktivitāšu, pasākumu rīkošanu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomā strādājošie uzņēmumi cenšas lauzt iesakņojušos stereotipus, ka nozare ir tikai puišu darbības lauciņš un ka IKT nozīmē datorspeciālistus fanātus, kuriem dators ir visa viņu dzīve. Microsoft Latvia vadītāja Renāte Strazdiņa ir spilgts apliecinājums tam, ka iepriekšminētie pieņēmumi ir maldīgi – viņai no IKT virzieniem vissaistošākā šķiet sistēmu analīze, bet, aizverot darba vietas durvis, viņa moderno tehnoloģiju pasauli nomaina pret rosīšanos savā lauku mājā.

Mirkļa lēmums

Renāte stāsta, ka viņas satikšanās ar IKT jomu bija pavisam nejauša pēc vidusskolas viņa bija nolēmusi mācīties par ārsti, taču viņa savas domas krasi mainīja pēc Atvērto durvju apmeklēšanas Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Tas esot bijis tāds pēkšņs klikšķis - jāstudē datorzinātnes. Šim lēmumam nebija pat īsti argumentēta pamatojuma, Renāte paļāvās uz savām iekšējām sajūtām un nekļūdījās. 90. gadu vidū, kad Renāte sāka studēt, datorzinātnes Latvijā bija tikai savās straujās izaugsmes starta pozīcijā - katrā ziņā lielai daļai Latvijas iedzīvotāju dators bija svešs un neiepazīts. Tāpēc nav brīnums, ka vecāki gan sākotnēji neizpratnē raustījuši plecus par meitas izvēli. «Kas tad tu īsti būsi - man prasīja mamma. Godīgi atbildēju, ka nezinu, taču jau no pirmās studiju dienas mani patiesi aizrāva datorzinātnes. Redzēju, cik daudzveidīgas iespējas šī nozare piedāvā. Mani visvairāk uzrunāja sistēmu analīze, lielu sistēmu projektēšana, kas palīdz uzņēmumiem saprast, kā tehnoloģijas var palīdzēt viņu darbībā,» norāda Renāte. Viņa RTU ir ieguvusi gan bakalaura, gan maģistra, gan doktora grādu.

Darbs Kazahstāna, Omānā

Tieši sistēmu analīze ir caurvijusi ari visu viņas līdzšinējo darba mūžu. Renātei ir vairāk kā 10 gadu pieredze vadības konsultāciju jomā - galvenokārt par jautājumiem, kas saistīti ar publisko sektoru, izglītību, Eiropas Savienību, informācijas sistēmām un biznesa procesiem. Tāpat Renātei ir plaša kompetence stratēģisku projektu vadībā, epakalpojumu procesu vadīšanā, IT sistēmu ieviešanas pārvaldībā un projektu auditos, kā arī IT stratēģiju izstrādē un ieviešanā. Viņa ir strādājusi ne tikai Latvijā, bet arī citviet, tostarp tādās eksotiskās valstīs kā Kazahstāna, Omānā.

Un kopš pērnā gada augusta Renāte bagātina arī vadītājas kompetences - viņa kļuvusi par Microsoft Latvia vadītāju. «Stājoties amatā, es izvirzīju trīs prioritātes. Pirmkārt, digitālās transformācijas iedzīvināšana klientiem, mūsu partneriem - Latvijas IT uzņēmumeim un savā birojā, proti, IKT rīku izmantošana ikdienas darbībās, lai vēl vairāk uzlabotu mūsu darba dzīvi; otrkārt, mūsu vietējo partneru ekosistēmas attīstīšana - partneri ir mūsu labās rokas un esam ieinteresēti, lai viņi augtu, attīstītos, izstrādātu jaunus produktus; treškārt, stiprināt uzņēmuma pozīcijas lokālā tirgū. Un nesen no Uzņēmumu reputācijas topa saņēmām priecīgu vēsti - esam ļoti daudzās pozīcijās būtiski pakāpušies, piemēram, kā darba devējs esam kļuvuši vēl iekārojamāki, esam uz nākotni orientēti, kā arī rūpējamies arvien aktīvāk par sabiedrības labklājību. Microsoft Latvia līdzās savai pamatdarbībai, ir patiesi arī sociāli aktīvs, it sevišķi jautājumos, kas skar izglītību, un ir gandarījums, ka mūsu darbs topā ir novērtēts un pamanīts,» skaidro Microsoft Latvia vadītāja.

Devums izglītībai

Piemēram, uzņēmums, Microsoft globālās YouthSpark programmas ietvaros, atbalsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas projektu Digitālās prasmes nākotnes darbam, kura mērķis ir attīstīt jauniešos prasmes, kas būs nepieciešamas nākotnes digitālajām profesijām, kā arī atbalstīt skolotājus, kas veic inovatīvas jauniešu apmācības. Kopumā projektā jaunas prasmes apgūs vismaz 1600 jauniešu. Sekmīgi startējis arī Skype klases tiešsaistes lekciju pilotkurss vidusskolēniem par datu analīzes un vizualizācijas rīkiem. Skolēni un skolotāji noslēgumā atzinīgi novērtēja iegūtās zināšanas, kas palīdzēja viņiem dažādot mācīšanās metodes, iegūtās zināšanas pielietot praktiskajos darbos un apgūt darba tirgum aktuālās prasmes. Pilotprojektā piedalījās Rīgas Angļu ģimnāzijas 11. klases un Talsu 2. vidusskolas 10. klases skolēni. Savukārt šā gada septembrī šo tiešsaistes lekciju kursu uzsāks vidusskolēni no Liepājas 6. vidusskolas un Ērgļu vidusskolas.

Tāpat jau kopš 2011. gada Microsoft Latvia, uzrunājot skolēnus, cenšas tiem parādīt un stāstīt, ka IKT ir piemērota arī meitenēm, ne tikai zēniem. «IKT joma piedāvā ļoti daudzveidīgas darba iespējas. Tā nav tikai programmēšana. Sevi var apliecināt modelēšanā, testēšanā, sistēmu vai datu analīzē, specialitātēs, kas saistītas ar dizainu un ne tikai. Turklāt IKT ir kļuvusi par mugurkaulu visām nozarēm, tādejādi izglītība IKT paver ceļu arī praktiski visās sfērās - cilvēks var strādāt medicīnā, rūpniecībā, loģistikā utt., dibināt savu jaunuzņēmumu,» akcentē Renāte, piebilstot, ka runas par IKT speciālistu trūkumu nav pārspīlētas. «Pieprasījums visu laiku aug. Strādājot RTU kā pasniedzējai, redzu, ka studenti tiek izķerti jau 1. kursā.»

No matemātikas neizsprukt

Šos darba tirgus signālus daudzi jaunieši patiesi ir sadzirdējuši - datorzinātņu programmas ir kļuvušas ļoti populāras. Domājams, ka arī šis gads nebūs izņēmums. «IKT ir nozare, kur vienmēr būs interesanti, tā ļoti strauji mainās, tāpēc noteikti ir jārēķinās, ka jāmācās un kaut kas jauns būs jāapgūst visu laiku, ne tikai studējot augstskolā. IKT piedāvā plašas karjeras iespējas, tostarp strādāt internacionālā vidē, kā arī speciālisti saņem ļoti konkurētspējīgus atalgojumus,» akcentē Renāte. Protams, atalgojums netiek maksāts, tā teikt, par skaistām acīm - ir jābūt augstvērtīgam speciālistam. «Cilvēkam ir jāpiemīt loģiskajai un kritiskajai domāšanai, virknei IKT profesiju darbs ir saistīts ar cilvēkiem, tāpēc ir jāpiemīt spējai klausīties, sadzirdēt klientu vēlmes un vajadzības. Cilvēkam jāspēj sastrādāties - daudzi darbi notiek komandās. Turklāt šajā nozarē neiztikt bez augstākās matemātikas zināšanām - principā viss studiju 1. kurss ir veltīts matemātikai,» norāda Renāte.

Lai arī viņa pati ir IKT nozares entuziaste, Renāte māk atslēgties no informācijas tehnoloģiju mutuļojošās vides - viņa atpūšas laukos, darot ikdienišķos lauku darbus. Galvu izvēdina arī skrienot. Renāte vairākus gadus ir Lattelecom maratona dalībnieku vidū.