Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

ĀRSTU protests turpinās: Kur saņemt palīdzību brīvdienās un turpmāk?

© Ģirts Ozoliņš/ f64 photo agency

Turpinoties 3. jūlijā uzsāktajai ģimenes ārstu protesta akcijai, Nacionālais veselības dienests (NVD) atgādina iedzīvotājiem par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām gaidāmajās brīvdienās un turpmākajās protesta dienās.

Ja nepieciešams medicīniska rakstura padoms vienkāršu saslimšanu gadījumos (saaukstēšanās, drudzis, hroniskas slimības paasinājums), iedzīvotāji visu diennakti var zvanīt uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību primāri var saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros.

Jāatzīmē, ka protesta laikā ārstniecības iestādēs ir paplašināts to ārstniecības personu loks, kas ir tiesīgas izrakstīt valsts kompensējamo medikamentu receptes. Ja pacients lieto kompensējamās zāles un ir nepieciešama jauna recepte, ārsta konsultācijas un receptes saņemšanai var vērsties pie dežūrārstiem, kas ir pieejami ambulatorajos veselības centros un slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Līdzi ieteicams ņemt lietotā medikamenta iepakojumu un pacienta rīcībā esošos medicīniskos dokumentus par veselības stāvokli (piemēram, izrakstu no slimnīcas).

Akūtos gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos (ārpus Rīgas) un slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Dzīvībai kritiskos gadījumos jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam - 113.

Detalizēta informācija par to, kur vērsties, ja nepieciešama medicīniskā vai cita palīdzība, bet ģimenes ārsts nav pieejams, atrodama NVD mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Medicīniskās palīdzības saņemšana protesta laikā”. Tajā pieejama arī speciāli izveidota interaktīva karte ar informāciju par palīdzības saņemšanas iespējām akūtos gadījumos.

Saskaņā ar ārstniecības iestāžu sniegto informāciju, pakalpojumu sniegšana šonedēļ norisinājusies ikdienas režīmā, pacientu plūsmai būtiski nepieaugot. Protesta laikā pacienti visbiežāk vēršas pie dežūrārstiem ambulatorajos veselības centros - galvenokārt, lai saņemtu medikamentu receptes un darbnespējas lapas.

Ja protesta akcijas laikā iedzīvotājam tomēr rodas grūtības saņemt medicīnisko palīdzību ārpus sava ģimenes ārsta prakses, NVD aicina par to informēt, rakstot e-pastu uz info@vmnvd.gov.lv (norādot - “Palīdzība protesta laikā”). Nepieciešamības gadījumā NVD speciālisti noskaidros situācijas apstākļus, lai rastu risinājumu un nodrošinātu nepieciešamās palīdzības saņemšanu.