Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Streiku turpina daļa ģimenes ārstu

© Ģirts Ozoliņš/ f64 photo agency

Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju neapmierina Ministru prezidenta Māra Kučinska piedāvātais kompromiss, tāpēc arī šonedēļ visā Latvijā turpināsies ģimenes ārstu streiks. Savukārt Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija ir apmierināta ar piedāvāto, taču sagaida, ka vienošanās tiks parakstīta no veselības ministres, premjera un politisko partiju vadītāju puses.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas streika komiteja nav gatava parakstīt premjera piedāvāto vienošanos, jo tajā nav atbilžu uz svarīgākajām ārstu prasībām, kas tika izteiktas, uzsākot streiku. Nepanākot saskaņu par streika prasību izpildi, ģimenes ārsti darbu šonedēļ neatsāks. Tas gan attiecas uz ģimenes ārstiem, kuri pievienojušies streikotājiem, kopumā tādu bija ap 700 visā Latvijā. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide premjerministra piedāvājumu būtībā nodēvējusi «par tiem pašiem vēžiem tikai citā kulītē». «Tas pēc būtības ir vecais piedāvājums, ko mums piedāvāja Veselības ministrija pirms streika. Runājot par kapitācijas naudas palielināšanu, kas ir viena no mūsu prasībām, valdības vadītājs piedāvā to pašu, ko mums piedāvāja veselības ministre, proti, kapitācijas naudā palielināt tikai atalgojuma sadaļu, taču mūsu prasība ir palielināt visu kapitācijas naudu, jo tas ir jautājums par visas prakses izdevumiem, kas katru gadu palielinās,» norāda S. Veide. Kapitācijas nauda ir domāta prakses uzturēšanai un tam, kādu finansējumu ģimenes ārsta prakse saņem, atkarīgs arī pacientiem sniegtās palīdzības apjoms un kvalitāte. S. Veide uzsvēra, ka gaidīs detalizētu skaidrojumu no premjera šīs nedēļas sākumā, bet streiks līdz ar to tiek turpināts.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija sagaida, ka Ministru prezidents un veselības ministre meklēs piemērotus risinājumus ģimenes ārstu izteiktajām prasībām un parādīs, ka valdība spēj uzņemties atbildību un risināt problēmas ar piemērotiem līdzekļiem. Tikmēr premjers un arī veselības ministre publiski izteikušies, ka sarunas bijušas konstruktīvas un izdevies arī vienoties par vairākiem punktiem, tāpēc asociācijas attieksme izbrīnījusi. Politiķi pieļauj, ka šī haosa uzturēšanā [ģimenes ārstu streika] esot ieinteresētas atsevišķas personas.

Ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju izdevies panākt kompromisu. Tiesa, lauku ģimenes ārsti nebija arī streika iniciatori, līdz ar to izsludināto streiku nevar pārtraukt. Asociācijas vadītāja Līga Kozlovska atzina, ka par pamatprasībām izdevies vienoties, taču ģimenes ārsti vēlas ieraudzīt visu pušu parakstītu vienošanos kā garantiju prasību izpildei. Šādu dokumentu ārsti cer sagaidīt šodien, kad kā ierasts notiek valdību veidojošo partiju koalīcijas sēde.