Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas literatūras centra parādi karājas gaisā

© SCANPIX

Nu jau pagājis pusotrs gads, kopš uzsākts biedrības Latvijas literatūras centrs (LLC) likvidācijas process, kura iemesls – milzīgais līdzekļu iztrūkums. Nekas gan nav mainījies – Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF) joprojām vairāk nekā 69 000 eiro lielais parāds nav atmaksāts. Un joprojām nav atbildes, vai tas jelkad tiks izdarīts. Iespējams, ka minētā summa būs vien «jānoraksta».

VKKF uz jautājumu par situāciju ar LLC Neatkarīgajai atbildēja pavisam skopi: «LLC ir likvidācijas procesā. VKKF likumdošanā noteiktajā kārtībā ir iesniedzis kreditora prasījumu pret minēto biedrību par 69 228,30 eiro. Pagaidām līdzekļus fonds nav atguvis.» Centra bijušais vadītājs Jānis Oga bija vēl mazrunīgāks - neko stāstīt bez pārējo likvidācijas komisijas locekļu akcepta nevarot. Pateikšot vien to, ka «viss ir procesā». Kad tas varētu beigties, viņš nezinot. Arī likvidācijas komisijas otrs pārstāvis Pēteris Draguns raustīja plecus: patiesībā jau likvidācija nozīmējot biedrības maksātnespējas atzīšanu. Vai izdosies atgūt līdzekļus, ko samaksāt VKKF, arī nevarot pateikt. Zināms tikai tas, ka aptuveni 7000 eiro, ko centrs bija parādā tieši Kultūras ministrijai, tika atdoti, tāpēc tā šobrīd nav vairs kreditoru sarakstā. Patiesībā viņam par notiekošo neesot «nekādu jaunumu», arī virzība uz priekšu neesot jūtama. Iespējams, ka šī lieta esot aizķērusies kaut kur atvilktnēs.

Rakstnieks Andris Akmentiņš, kas teju pirms LLC likvidācijas procesa sākuma ievēlēts centra valdē, par to paironizēja: tas noticis, jo izrādījās, ka biedrībai vispār nav valdes. Tad nu viens no galvenajiem jautājumiem, kas tajā cilāts, bijis - ko darīt ar centru? Vai sodīt biedrības vadītāju vai likvidēt LLC. Izlemts, ka jālikvidē. A. Akmentiņš vēl pasmīn, ka savulaik viņam J. Oga minēts kā paraugs, kā jāvada organizācija un kā jāprot tikt galā ar darbiem. Jo taisnība ir - LLC vadītājam tika sakrauti visi iespējamie un neiespējamie darbi. Tas, kā viņš tika ar tiem galā vai netika, - tas esot cits jautājums. Diemžēl labs grāmatvedis jebkurā darbavietā ir ļoti svarīgs, bet šajā gadījumā tā nebija, kas «to bedri izraka vēl lielāku». Ar visu sēdēšanu valdē gan i viņš gudrs neticis, kur tie tūkstoši palikuši, taču viens gan ir skaidrs, ka tērēts tika latviešu literatūrai un ar tās popularizēšanu saistītām lietām, nevis kaut kam ar to nesaistītam, uzsver A. Akmentiņš, piebilstot, ka vienīgi ne tiem pasākumiem un ne tās summas, kā bija paredzējis naudas devējs - VKKF. Varbūt viss likvidācijas process būtu noticis mierīgāk, ja rakstniekiem nebūtu uznākusi vēlme pastrīdēties un publiski izpausties. Žēl, protams, ka tika pārtraukta žurnāla Latvju Teksti izdošana, taču nu iznāk Domuzīmes. Citādi gan viņš LLC neesamību neizjūtot. Jo tos darbus, kas bija uzticēti LLC, tagad veicot Ventspils Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja un Rakstnieku savienība. Piemēram, jau tagad veiksmīgi un caurspīdīgi sākta Latvijas literatūru popularizējoša kampaņa, kas ir ieskaņa Starptautiskajam Londonas grāmatu tirgum, kas notiks nākamgad un kur Latvija būs goda viesu statusā.