Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārstu streiks nav radījis pacientu pieplūdumu slimnīcās

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Rīgas lielākās slimnīcas - Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS), Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) - lielu pacientu pieplūdumu ģimenes ārstu streika dēļ joprojām nejūt.

Bērnu slimnīcas pārstāve Vita Šteina norādīja, ka situācija ir stabila katru dienu. Turklāt dienā neesot vairāk par apmēram 25 pacientiem, kuri meklē palīdzību BKUS, jo viņu ģimenes ārsts nesniedz valsts apmaksātus pakalpojumus.

Arī PSKUS pārstāve Zane Siliņa skaidroja, ka Stradiņa slimnīcā cilvēku pieplūdumu un darba apmēra pieaugumu ģimenes ārstu streika dēļ neizjūt. Un, kopš streika sākuma, šajā slimnīcā pēc palīdzības griezušies apmēram 16 pacienti.

Vienlaikus arī Austrumu slimnīcas darbā ģimenes ārstu protesta akcija nekādas īpašas izmaiņas nav ieviesusi. "Vakar pie slimnīcas dežūrārsta pēc palīdzības vērsušies seši pacienti," norādīja slimnīcas pārstāvis Mārtiņš Vilcāns.

Jau ziņots, ka, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.