Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

PĀRDOMAS pēc viesošanās kaimiņzemē: Kāpēc Lietuva var, bet mēs esat tur, kur esam...

© Scanpix

Valdis Šakars nesen devās mazā ekskursijā pie kaimiņiem lietuviešiem. Pēc brauciena viņam radās pārdomas, ko viņš publicējis facebook.

"Lai nav tālu jābrauc, izvēlējos Šauļus...tā teikt, nav galvaspilsēta un viss ir skaidrāks bez liekiem izpušķojumiem. Pirmā starpība vizuāli jau pamanāma iebraucot Lietuvas teritorijā.

Mūsu pusē no Elejas līdz robežai izpļauta tikai pati ceļa mala. Tik cik traktors, braucot pa ceļa malu, var aizsniegt. Tālāk viss aizaudzis ar zāli līdz ceļiem un necaurredzamiem krūmu puduriem. Savukārt Lietuvas pusē viss izpļauts, tīrs un kārtīgs. Arī krūmu nav, un no ceļa viss ir labi pārredzams. Šauļi - pilsēta tīra un sakopta. Ļoti jauka gājēju iela centrā. Redzes loka paplašināšanai iegāju divos pārtikas veikalos - LIDL un Maxima.

Ir redzams, ka Lidl ienākšana tirgū ir krietni "pavilkusi" uz augšu Maximas preču kvalitāti, un tajā pat laikā samazinājusi preču cenas. Paskatoties uz augļu un dārzaņu piedāvājumu un kvalitāti, man pēķšņi šķita, ka Maxima uz Rīgu ved to, kam Šauļos beidzies derīguma termiņš.... Cenas - sen aizmirstas ainas, kad cenu zīme pārtikas nodaļā ir 0,..eiro par vienību. Piemēram: sviests 0,89 eiro 100 gr., cukurs 0,74 eiro /kg u.t.t. Var redzēt, ka labi darbojas taras depozīta sistēma. Viekalā ir taras atgriešanas automāti, bet preces cenu zīmē ir norāde "preces cena + 0,10 eiro traras depozīts". Jā , un arī dīzeļdegvielu ielēju par 0,865 eiro litrā.

Braucu mājās, pie sevis domādams, kur/kad/un kāpēc mēs esam tur, kur esam? Kas/kurš pie tā ir vainīgs? Startējām taču ,savulaik, no vienādām pozīcijām. Laikam kaimiņi lietuvieši ir pilsoniski aktīvāki un dzīves gudrāki vēlot savus priekšstāvjus....

Laikam šī aktivitāte nav tikai vēlēšanu dienā, bet cilvēki aktīvāk vēro un arī komunicē ar saviem "varnešīem". Jā, un pats galvenais laikam ir fakts, ka viņi daudz ātrāk uzsāka cīņu pret bijušajiem komunistiem savās likumdevēju varas struktūrās," secina Valdis