Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Cilvēks septiņus gadus jau miris, taču turpina saņemt pensiju, viņu arī tiesā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Jūrmalniece Ļubova pirms 10 gadiem Slokā sastapa bezpajumtnieku Genādiju, kurš diedelēja naudu. Izrādījās, ka vīrietim nav radinieku, dzīvesvietas, regulāru ienākumu. Sievietei bezpajumtnieku kļuva žēl, un viņa nolēma tam palīdzēt, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Uzzinājusi, ka vīrietis kādreiz strādājis algotu darbu, Ļubova devusies uz dažādām iestādēm, lai bezpajumtnieks varētu saņemt pensiju. Rezultāts bija veiksmīgs. Jau 2009. gadā bezpajumtnieks tika pie personu apliecinošiem dokumentiem, kā arī regulāras pensijas teju 97 eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka bezpajumtnieks bija bez pastāvīgas dzīvesvietas, Ļubova korespondences saņemšanai norādīja sava dzīvokļa adresi. “Latvijas Pastā” tika atvērts konts, visas atskaites tika sūtītas uz sievietes dzīvokli.

2010. gadā sieviete pamanīja, ka pensija no konta vairs netiek noņemta. Patversmē sievieti informēja, ka vīrietis ir miris. Ļubova informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, lai viņi vairs nepārskaitītu pensiju. Taču arī pēc atkārtotiem aicinājumiem pensija tika kontā ieskaitīta.

Dokuments, ko Ļubova saņēma šā gada jūnijā (septiņus gadus pēc vīrieša nāves), apliecina, ka valsts turpina bezpajumtniekam maksāt 97 eiro mēnesī. Konta uzkrājums 7 gadu laikā jau pārsniedz 7 tūkstošus eiro.
Tagad atbildīgās institūcijas vien rausta plecus un nesaprot, kā šāda situācija varēja gadīties.

Ņemot vērā faktu, ka iedzīvotāju reģistrā Genādija ”profils” bija aktīvs, tas novedis pie situācijas, ka bezpajumtnieks jau pēc savas nāves ticis tiesāts. Rezultātā tiesu izpildītājs no pensijas veica ieturējumus 60 eiro apmērā katru mēnesi.

Tikai šā gada jūijā pensijas izmaksa tika apturēta. Kontā uzkrātā nauda tiks atgriezta valstij.