Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

LIELI, NEIZPROTAMI RĒĶINI: Braucot uz daļu valstu, ar tālruņa lietošanu jābūt īpaši piesardzīgiem

© Ekrānšāviņš no avīzes

Līdz ar jūnijā notikušo viesabonēšanas piemaksu atcelšanu patērētājiem, atrodoties ārzemēs – Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) valstīs –, jāvar lietot mobilos sakarus par tādu pašu cenu kā mājās. Tas ceļotājiem ārzemēs ļauj neatteikties no telefona lietošanas ikdienas paradumiem – zvanīt, sūtīt īsziņas, lasīt epastus, ielūkoties interneta dzīlēs. Taču, izrādās, braucot uz daļu valstu, ar tālruņa lietošanu ir jābūt īpaši piesardzīgiem, pretējā gadījumā var nākties maksāt lielu rēķinu.

«Izrādās, ka sava Grieķijas brauciena laikā es divas reizes nezin kāpēc esmu bijis Turcijā. Teorētiski jau no Rodas uz Turciju tikt nav problēma, bet neesmu Turcijā bijis ne reizi dzīvē. Mans telefona rēķins, ko atsūtīja Bite, gan. Draugi, esiet uzmanīgi, klaiņojot gar Eiropas Savienības robežām! Var gadīties, ka jums telefonrēķinā piemet kādu alkatīgu trešo valstu tarifus, kas pašas pieslēgušās jūsu trubai! Tos jau vēl var samaksāt, bet kā lai, piemēram, paskaidro sievai, ka esi no Grieķijas divreiz pa kluso aizslapstījies uz Turciju. Turklāt, zinot modi mūsu valstī noklausīties un publiskot visādas sarunas, var pat spiegu skandālā iekulties,» Facebook profilā, atgriezies no ceļojuma pa Rodas salu, raksta Neatkarīgās žurnālists un Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze.

Līdzīga pieredze ar Rodas salu un citām valstīm ir bijusi ne vienam vien Latvijas ceļotājam. «Pacopē ziemā Peipusā Igaunijā. Un rēķinu saņemsi par ekskursiju Krievijā,» bēdubrāļus Facebook vietnē brīdina Aldis. Līdzīga situācija iespējama pat Latvijā, atrodoties pierobežā ar Krieviju vai Baltkrieviju.

Brīdina ar īsziņām

Bites Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Oksana Stankeviča Neatkarīgajai skaidro, ka mūsdienās mobilie tālruņi ir tik gudri, ka nepārtraukti meklē pēc iespējas spēcīgāku tīklu, kuram pieslēgties. Rodas salā, līdzīgi kā jebkuras citas valsts teritorijā, mobilo sakaru signāla jauda ir atkarīga no bāzes stacijas atrašanās vietas. Rodas sala teritoriālajā ziņā nav liela, turklāt atrodas tuvu Turcijas robežai. Tādējādi pastāv iespēja, ka atpūtnieki uzturas vietās, kurām tuvāk atrodas kāda Turcijas mobilo sakaru operatora bāzes stacija, kuras signāls ir jaudīgāks nekā Rodas salas mobilo sakaru operatoru bāzes staciju raidītie, tāpēc telefons automātiski pieslēdzas šā Turcijas operatora tīklam.

The Local

«Tā ir tehnoloģiska īpatnība, ar kuru saskaras ikviens mobilā tālruņa - gan viedtālruņa, gan podziņtelefona - lietotājs, turklāt neatkarīgi no tā, kura mobilo sakaru operatora pakalpojumus viņš izmanto. Lai pasargātu klientus no nepatīkamiem pārsteigumiem rēķinos, mobilo sakaru operatori, tostarp Bite, sūta informatīvas īsziņas. Proti, iebraucot jebkurā pasaules valstī, mobilo sakaru lietotāji ar šīm īsziņām tiek informēti par to, ka telefons ir pieslēdzies kāda konkrētās valsts mobilo sakaru operatora tīklam un kāda ir maksa par mobilo sakaru pakalpojumu izmantošanu šajā valstī,» uzsver O. Stankeviča.

Par maz informācijas

A. Jundze gan nav pārliecināts, ka šādas īsziņas no Bites, uzturoties Rodā, saņēmis. «Ja gadījumā īsziņas pienāk brīdī, kad telefons nav pie rokas, tad šādu informāciju lietotājs saņem novēloti, kad telefons jau ir pieslēdzies pie mobilo sakaru tīkla kādā citā valstī. Turklāt spilgtā saulē, kāda vasaras vidū spīd pār Rodu, īsziņas nemaz nav izlasāmas,» teica Arno. Viņš uzskata, ka mobilā sakaru operatora - šajā gadījumā Bites - pienākums būtu informēt par šādiem gadījumiem lietotājus, varbūt pat pirms viņi slēdz līgumus par konkrēto tarifu plānu. Tagad Bites lietotāji paļaujas uz tarifu reklāmā teikto - «Nemaini ikdienas ieradumus, lieto telefonu, kā ierasts, arī ceļojot. Zvani, sūti SMS un lieto internetu 30 Eiropas (EEZ) valstīs kā mājās, bez papildu maksas. Dari, kā Tev tīk! Sazvani savējos no Eifeļa torņa, sūti īsziņu ar labajām ziņām no sapulces Dublinā, padalies ar selfijiem no atpūtas Grieķijā vai seko līdzi ziņām autobusā uz Eiropas Parlamentu. Bet Tu, protams, vari arī nedarīt neko, laiski šķirstot instagramu viesnīcas dīvānā. Bite nodrošina saziņu bez robežām - esi sasniedzams un sasniedz citus Eiropā līdzīgi kā mājās». Arno ir sašutis, ka par iespējamību, ka telefons noteiktos apstākļos var pieslēgties arī citas valsts tīklam, kura viesabobēšanas tarifi ir ļoti augsti, Bite nebrīdina.

Anita Roze, kas arī ir paviesojusies Grieķijā, bija pateicīga gidam, kurš brīdinājis, lai sekojot līdzi tam, ka telefons var pieslēgties Turcijai. Arno uzskata, ka tas faktiski būtu operatora pienākums.

Vērtīgs ieteikums

Bites pārstāve gan skaidro, ka uzņēmums iesaka klientiem, dodoties ceļojumos uz valstīm, kas atrodas tuvu robežai ar valstīm, kas neietilpst ES un EEZ, manuāli atslēgt mobilo tālruņu iestatījumos automātisko mobilā tīkla meklēšanu un aktivizēt telefona darbību tikai kāda viesabonēšanas partnera tīklā. Tad gadījumos, ja to vai citu iemeslu dēļ veidosies sakaru pārrāvums, telefons piedāvās lietotājam izvēlēties un uzstādīt kādu no tuvākajiem mobilajiem tīkliem manuāli, nevis automātiski pieslēgsies jaudīgākajam. Šādu ieteikumu no Bites A. Jundze gan nekad nebija dzirdējis vai lasījis viņu mājaslapā.