Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Nodokļu reforma tuvojas finišam - kas pildīs un kas tukšos maciņus?

© F64

Prognozētas opozīcijas kritikas pavadījumā Saeima pirmajā lasījumā apstiprinājusi nodokļu reformu veidojošo likumu paketi, kura saskaņā ar premjerministra Māra Kučinska teikto ir šīs valdības svarīgākais darbs. Galīgajā, otrajā, lasījumā likumprojekti tiks apstiprināti jau šonedēļ.

Uzrunājot Saeimu, premjerministrs atgādināja, ka, sākot nodokļu reformas izstrādi, valdība sev izvirzīja divus galvenos uzdevumus - samazināt sociālo nevienlīdzību un veicināt tautsaimniecības attīstību, kā arī nepieļaut budžeta samazināšanos un neradīt draudus tām nozarēm, kuras tiek finansētas no valsts budžeta.

Ekrānšāviņš no avīzes

M. Kučinskis arī atgādināja, ka sākotnēji ar Finanšu ministrijas piedāvāto reformu visi sociālie sadarbības partneri bijuši apmierināti, taču reformas izstrādes gaitā sākuši «segu vilkt katrs uz savu pusi», aizmirstot par kopējām interesēm, un daži pat atteikušies no kopējām sarunām.

Savukārt finanšu ministre Dana ReiznieceOzola uzskata, ka nodokļu reforma risinās esošās nodokļu sistēmas problēmas. Viņa uzskata, ka pašreizējā nodokļu politika vairo nevienlīdzību, kavē uzņēmējdarbības konkurētspēju, kā arī ir netaisnīga, jo pieļauj iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas. D. ReiznieceOzola uzsvēra, ka reforma viņas uzskaitītās problēmas risinās, jo iedzīvotājiem tiks nodrošinātas lielākas algas, tiks apkarota ēnu ekonomika un izvairīšanās no nodokļu nomaksas, tāpat nodokļu reforma motivēs uzņēmumus ieguldīt attīstībā, maksāt darbiniekiem lielākas algas un veikt sociālās iemaksas.

Likumprojektu paketi atbalstīja koalīcijas deputāti, bet dažus no tiem - arī opozīcijas parlamentārieši. Daži no koalīcijas deputātiem par atsevišķiem reformas likumprojektiem nebalsoja, jo tos nepieciešams pilnveidot, ko izdarīt iecerēts līdz nākamajai Saeimas sēdei.

Priekšlikumus reformas likumiem deputāti varēs iesniegt līdz šīsdienas pulksten 13, tad tos vērtēs valdība un arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Galīgajā lasījumā šos likumprojektus paredzēts skatīt Saeimā 27. jūlijā. Tomēr sēde neilgšot līdz naktij, bet, vēlākais, līdz pulksten 18, un vajadzības gadījumā turpināsies piektdien.

Tieši šis fakts, ka priekšlikumus deputāti var iesniegt tik īsu laiku, bet laika, lai ar tiem iepazītos, ir vēl mazāk, bija viens no vairāk kritizētajiem. Piemēram, opozīcijā esošā Saskaņa pauda pārliecību, ka nodokļu reforma ir sasteigta un, izskatot tās likumprojektus steidzamības kārtā, kā tas saskaņā ar Saeimas vairākuma balsojumu notiks, pieļautās kļūdas nebūs iespējams izlabot.

Lielākā opozīcijas partija arī uzskata, ka nodokļu reformas nodrošināšanas likumprojektu paketei trūkst sistēmiskas pieejas un vienota pamatojuma metodoloģijas. Nav ievērota konsekvence - uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek reformēts, pievienotās vērtības nodoklis un iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek daļēji reformēts, solidaritātes nodoklis tiek transformēts jeb sadalīts, akcīzes nodoklis tiek paaugstināts ne tikai alkoholam un tabakas izstrādājumiem, bet arī degvielai, kas skars jebkuru iedzīvotāju.

«Nav jābūt ekonomistam, lai saprastu, ka akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana degvielai dos augšupejošu stimulu inflācijas spirālei, jo pakalpojumi un preces kļūs dārgākas,» savā paziņojumā brīdina Saskaņas Saeimas frakcija.

Jau vēstīts, ka reforma apjomīgākās izmaiņas ieviesīs likumā par Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Likuma grozījumi paredz no nākamā gada 1. janvāra ieviest diferencēto IIN likmi. IIN likmi gada ienākumiem līdz 20 000 eiro paredzēts noteikt 20% apmērā, ienākumiem līdz 55 000 eiro - 23%, bet ienākumiem virs 55 000 eiro - 31,4%.

***

Gaidāmās nodokļu izmaiņas 2018. gadā

Maciņu pildīs

• Minimālās algas pieaugums no 380 eiro uz 430 eiro mēnesī

• Maksimālā diferencētā neapliekamā minimuma pieaugums no līdzšinējiem 115 eiro uz 200 eiro mēnesī

• Atvieglojuma par apgādībā esošu personu pieaugums no 175 eiro uz 200 eiro mēnesī

• Neapliekamā minimuma pieaugums pensijām no pašreizējiem 235 eiro uz 250 eiro mēnesī

• No 1. jūlija vairs nebūs jāmaksā UIN avansa maksājums

Maciņu tukšos

• VSAOI kāpums no pašreizējiem 34,09% uz 35,09%

• VSAOI 5% piemērošana autoratlīdzībām

• Akcīzes nodokļa pieaugums degvielai par 8-24%, alkoholam - par 15 līdz 24%, tabakas izstrādājumiem - par 5,5%

• IIN likmes pieaugums patentmaksām: pašreizējo 43 līdz 100 eiro vietā tā būs no 50 līdz 100 eiro mēnesī

• IIN kopējo attaisnoto izdevumu apmēru par medicīnas, izglītības pakalpojumiem un ziedojumiem ierobežošana līdz 600 eiro gadā par katru ģimenes locekli, taču ne vairāk kā 50 procentu apmērā no maksātāja gada apliekamā ienākuma

• Azartspēļu nodokļa pieaugums

• 20% IIN likmes piemērošana izložu un azartspēļu laimestiem, kas pārsniedz 3000 eiro, izņemot simtgades momentloteriju, kā arī preču un pakalpojumu loteriju laimestus

• Mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmam maksimālo apgrozījumu samazināšana no līdzšinējiem 100 tūkstošiem uz 40 tūkstošiem eiro gadā

Nodokļu diferenciācija

• IIN izmaiņas: 20% līdz 20 000 eiro gadā; 23% no 20 000 eiro līdz 55 000 eiro gadā; 31,4% virs 55 000 eiro gadā

• UIN no pašreizējiem 15% sadalītai peļņai kāps līdz 20%, reinvestētai peļņai UIN vispār nebūs jāmaksā