Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Trīs gadu laikā divas reizes palielinājies pie notāriem taisīto testamentu skaits

© Lauris Aizupietis/F64

Sabiedrībā veidojas izpratne par to, ka cilvēks pats ir atbildīgs par savu dzīvi un lēmumiem, saka Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotājdirektore Vija Piziča, komentējot faktu, ka trīs gadu laikā divas reizes palielinājies pie notāriem taisīto testamentu skaits.

LZNP to skaidro ne tikai ar pacietīgu darbu sabiedrības izglītošanā vairāk nekā desmit gadu garumā, bet arī ar mazāk birokrātiskām iespējām, kas tagad atvieglo juridisku formalitāšu kārtošanu - Publisko testamenta reģistra izveidi un atteikšanos no lieciniekiem. Tas iedzīvotājiem ļauj ne tikai vienkāršāk izteikt pēdējo gribu, bet arī to izdarīt drošāk. Testamentā ierakstītais nav zināms trešajām personām, testaments nav pieejams citām nepiederošām personām, un mantiniekiem nav nepieciešams meklēt, pie kura notāra testaments tiek uzglabāts. Mājās liecinieku klātbūtnē sastādīti testamenti nereti tā arī paliek noslēpumā tīti, jo mantinieki par to esamību nav informēti vai arī šo dokumentu var iznīcināt kāds negodprātīgs cilvēks. Notāra taisīts testaments tiek reģistrēts Publisko testamentu reģistrā, tāpēc, tiklīdz mantinieks ierodas pie jebkura notāra reģistrēt mantojuma lietu, šo pēdējās gribas dokumentu uzreiz var atrast. LZNP informē, ka šajā reģistrā iekļautie testamenti ir pieejami ne tikai notāriem Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs praktizējošiem notāriem.

Turklāt, kopš radīta iespēja testamentu taisīt bez lieciniekiem, ir samazinājušās izmaksas - publiska testamenta izmaksas ir 56 eiro, kas ir par 20 eiro mazāk, nekā bija pirms reģistra izveides. Jo mazāk cilvēku iesaistīts, jo lētāks kļūst pakalpojums. Līdz 2014. gada 1. jūlijam cilvēkam, kurš vēlējās savu mantu novēlēt kādam ar testamentu, to noformējot pie notāra, bija jāpieaicina divi liecinieki, kas nav radinieki vai ģimenes locekļi. Tas sadārdzināja testamenta izmaksas, jo valsts reģistros tika veikta liecinieku identitātes pārbaude. Kopš atteikšanās no lieciniekiem un Publisko testamenta reģistra ieviešanas, pie notāriem taisīto testamentu skaits pieaug vidēji par 20 procentiem katru gadu. Līdz šā gada jūlija vidum reģistrā ir izdarīti 48 107 ieraksti.

LZNP ikgadējās Notāru dienas vērtē kā vērtīgu izglītojošu pasākumu, jo ikreiz pēc tām cilvēki aktīvāk juridiski sakārto būtībā ikdienišķus jautājumus, tajā skaitā uzraksta testamentu. Nereti pirms šā pēdējās gribas dokumenta noformēšanas cilvēks ievāc informāciju, konsultējas ar citām uzticības personām, bet visbeidzot viņam ir vajadzīgs profesionālis, kurš palīdz izvērtēt tieši viņa dzīvei vai situācijai juridiski pareizāko un labāko risinājumu. V. Piziča saka - pirms testamenta sastādīšanas mēdz būt pusgadu ilgs un ilgāks pārdomu posms.

Publisko testamentu reģistrā atrodami dokumenti, kas pie notāriem tapuši kopš 1993. gada 1. septembra un satur pēdējās gribas rīkojumus, reģistrā vienkopus tiek uzskaitīti dokumenti, kas satur pēdējās gribas rīkojumu, kā arī dokumenti, kas atsauc, groza, papildina vai atceļ pēdējās gribas rīkojumu.