Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Disciplināri sodītie tiesneši vairs nevar slēpties

© F64

Turpmāk disciplināri sodītu tiesnešu un prokuroru uzvārdi tiks publicēti tiesu portālā tiesas.lv. Gadu pēc disciplinārtiesas lēmuma stāšanās spēkā vai ātrāk, ja disciplinārsods noņemts pirms termiņa, sodītā tiesneša vai prokurora uzvārdu no tīmekļa vietnes dzēsīs.

Grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā stājās spēkā 19. jūlijā. Tieslietu ministrijā informē, ka grozījumi veikti, lai veicinātu uzticamību tiesu sistēmai, kā arī, lai sabiedrībai būtu vieglāk saprast tiesu nolēmumus. Tieslietu ministrijas preses sekretāre Lana Ivulāne sacīja, ka pie disciplinārās atbildības tiesnešus var saukt, piemēram, par rupju nolaidību lietas izskatīšanā, lēmumu nenosūtīšanu adresātiem u. tml. Portālā tiesas.lv ievietotā informācija liecina, ka tiesnesis disciplināri (ar rājienu) sodīts par likumā noteikto procesuālo termiņu neievērošanu, par darba pienākumu nepildīšanu un necienīgu rīcību, nesastādot spriedumu likumā noteiktā termiņā, par ko piemērots disciplinārsods - amatalgas samazināšana uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no algas. Disciplinārsods var būt arī piezīme.

Grozījumi paredz, ka, publicējot disciplinārlietā pieņemto lēmumu tīmekļa vietnē, lēmumā pie atbildības sauktās personas vārds un uzvārds vairs netiek aizsegts, bet netiek publiskoti personas sesnitīvie dati (personas kods). Šīs izmaiņas būs attiecināmas arī uz tiem lēmumiem prokuroru disciplinārlietās, kas pārsūdzēti disciplinārtiesā.

Līdz šim publicējot informāciju par pieņemtajiem lēmumiem, disciplinārlietās tika aizsegta visa informācija, ieskaitot pie atbildības sauktās personas vārds un uzvārds.

Savukārt lēmums par disciplinārlietas materiālu nosūtīšanu Ģenerālprokuratūrai jautājuma izlemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu pret tiesnesi netiks publicēts, ņemot vērā nevainīguma prezumpcijas principu un iespējamā kriminālprocesa intereses.