Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rosina neapliekamo minimumu pielīdzināt minimālajai algai

© F64

Opozīcijas deputāti priekšlikumos likumam par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) rosina ar nodokļiem nepaliekamo ienākumu minimumu palielināt līdz minimālās algas līmenim.

Frakcijas "No sirds Latvijai" (NSL) ierosinājumi paredz noteikt mēneša neapliekamo minimumu, kas ir vienāds ar minimālo algu. Pašlaik IIN likuma grozījumu projekts paredz, ka gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina saskaņā ar formulu, ko nosaka Ministru kabinets. Formulā ņem vērā maksātāja gada apliekamos ienākumus, kā arī maksimālo gada neapliekamo minimumu un citus rādītājus. Līdzīgu normu NSL rosina piemērot arī attiecībā uz pensiju nepaliekamo minimumu.

NSL priekšlikumu pamatojumā uzsver - minimālais algas apmērs, kā to atzinusi valsts, ir zemākais līmenis, kāds ir nepieciešams, lai cilvēks izdzīvotu. "Ja šo zemāko izdzīvošanai nepieciešamo ienākumu līmeni valsts vēl apliek ar nodokli, tad nav izskaidrojams šādas valsts rīcības mērķis," norāda NSL.

Savukārt deputāts Andrejs Klementjevs (S) rosina palielināt pensionāru neapliekamo minimumu nākamajos gados. Pašlaik likumprojekts paredz noteikt, ka pensionāra neapliekamais minimums tiek paaugstināts nākamgad līdz 250 eiro mēnesī, 2019.gadā - līdz 270 eiro mēnesī un sākot no 2020.gada - līdz 300 eiro mēnesī. Klementjevs rosina noteikt nepaliekamo minimumu 2019.gadā 3840 eiro gadā jeb 320 eiro mēnesī, bet 2020.gadā - 4080 eiro gadā jeb 340 eiro mēnesī.

Kā ziņots, grozījumi likumā par IIN paredz 2018 gada 1.janvārī ieviest diferencēto iedzīvotāju ienākuma nodokli. Patlaban IIN noteikts 23% apmērā, tomēr ar likuma grozījumiem paredzēts no nākamā gada ieviest diferencēto IIN likmi. IIN likme gada ienākumiem līdz 20 000 eiro būs 20% apmērā, ienākumiem līdz 55 000 eiro - 23%, bet ienākumiem virs 55 000 eiro - 31,4%.

Šis likumprojekts ir saistīts ar nodokļu sistēmas reformu