Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārstu sarunas ar Veselības ministriju un valdību nonākušas strupceļā

© F64 Photo Agency

Veselības ministre Anda Čakša ceturtdien tikās ar ģimenes ārstiem, lai bez Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas starpniecības uzklausītu, ko par protesta akcijām un situāciju veselības aprūpē domā ģimenes ārsti.

Sarunas ilga gandrīz trīs stundas, un par tās rezultātiem katrai no pusēm ir cits viedoklis. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija streiku nav pārtraukusi, lai arī ārsti atsākuši pacientu pieņemšanu. Sarunas ar Veselības ministriju (VM) un valdību nonākušas strupceļā, jo nav panākta vienošanās par finansējuma palielināšanu ģimenes ārstu praksēm. Pēc vairākām tikšanās reizēm gan ar ministri, gan premjeru praktiski nekādu rezultātu nav, tāpēc veselības ministre Anda Čakša uz sarunu aicināja ģimenes ārstus bez asociāciju virsvadības, lai «nepastarpināti izklāstītu redzējumu par primārās veselības aprūpes attīstību un uzklausītu praktizējošo ārstu viedokli». Visticamāk, šādu soli VM spērusi, jo nav pārliecināta, vai visi ģimenes ārsti atbalsta streiku un ko domā par piedāvājumu prasību izpildei.

Tikšanās laikā A. Čakša pastāstīja par plānoto veselības nozares finansējuma palielinājumu. Valdības piedāvājums paredz bāzes likmes palielinājumu darba samaksā ārstiem par 22 procentiem, sasniedzot 1049 eiro (pašlaik 859 eiro), ārstniecības un pacientu aprūpes personām - par 17 procentiem, sasniedzot 629 eiro (pašlaik 537 eiro), un ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām par 8 procentiem, sasniedzot 430 eiro (pašlaik 400 eiro). Valdība arī piedāvā no nākamā gada noteikt piemaksu ģimenes ārstu praksēm caur kapitācijas naudas palielinājumu - 150 eiro mēnesī - par atsevišķu kvalitātes kritēriju izpildi. Līdz ar plānoto kapitācijas naudas palielinājumu nākamgad finansējums par vienu ģimenes ārsta praksē reģistrētu pacientu no šobrīd esošajiem 1,25 eiro tiktu palielināts līdz 1,52 eiro. A. Čakša arī sacīja, ka jau pēc nedēļas varētu sākt darbu ekspertu grupa par primārās veselības aprūpi.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, kas arī piedalījās sanāksmē, atzina, ka tikšanās laikā pārrunāts viss tas pats, par ko ģimenes ārsti jau runājuši, un no ministres puses neizskanēja neviens jauns priekšlikums. Iespējams, konfliktējošās attiecības ar VM asociācijai turpināsies, jo juristei Solvitai Olsenai netika ļauts piedalīties sanāksmē, lai gan viņa kā advokāte pārstāv vairāku ģimenes ārstu intereses. VM skaidro, ka tikšanās bija tieši ģimenes ārstiem, ne viņu pārstāvjiem.