Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Operatīvie darbinieki dāsni ziedo politiskajai partijai

© SCANPIX

Pieredzējušie operatīvie darbinieki – bijušais Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) priekšnieka vietnieks Maigurs Strīķis un bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs – ir divi no trim vislielākajiem ziedotājiem Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), liecina KNAB oficiālā informācija.

Abi operatīvie darbinieki politiskajai partijai ziedojuši biznesmeņu cienīgas summas, un, kā visiem zināms, viņu dāsnums ir nesis saldus augļus gan partijai kopumā, gan arī pašiem ziedotājiem: JKP pašvaldību vēlēšanās ir ieguvusi deviņas vietas Rīgas domē; ar mītiņu pie Rīgas pils ir izdevies «ieliet eļļu ugunī» saistībā ar t. s. Rīdzenes sarunām, kas nepārprotami partijai ir iedevis vērā ņemamu politisko kapitālu nākamgad paredzētajām Saeimas vēlēšanām un pat ļāvis iegūt papildu mandātu Ķekavas domē jau pēc pašvaldību vēlēšanām; pats J. Jurašs un M. Strīķa dzīvesbiedre Juta Strīķe ir ieguvuši deputātu mandātus Rīgas domē. Respektīvi - naudas ieguldījums politikā ir bijis ļoti veiksmīgs.

VĒSTURE ATKĀRTOJAS KĀ... Tie paši cilvēki, kuri pirms desmit gadiem organizēja mītiņus it kā Alekseja Loskutova aizstāvībai, tagad organizē mītiņus it kā Rīdzenes sarunu nosodīšanai un dibina jaunu partiju. Šķiet, tikai Alvis Hermanis vairs nav «viņējais» / Ekrānšāviņš

«Operiem» naudas netrūkst

Maigurs Strīķis partijai dažu mēnešu laikā ir ziedojis 5420 eiro. Partijai viņš sācis ziedot šā gada martā, bet mēnesi pirms pašvaldību vēlēšanām (t. i., maijā) spējis noziedot pat 2950 eiro. Pārliecināties, vai M. Strīķa rocība ir tāda, ka viņš var šādi «svaidīties» ar naudu, nav iespējams, jo MIDD amatpersonu deklarācijas publiski nav pieejamas. Savukārt J. Strīķe ilgstoši deklarējusi bezskaidras naudas uzkrājumus vairāku desmitu tūkstošu apmērā, līdz ar to nav nekāda pamata apšaubīt, ka ģimene var investēt politikā tūkstošus.

Juris Jurašs partijai ziedojis 6045 eiro. Viņa materiālās spējas ziedot partijai nav pamata apšaubīt, jo presē savulaik jau plaši bija aprakstīti gan viņa darījumi saistībā ar SIA Burtnieku zirgaudzētava (tur pat krimināllieta bija, kura tika izbeigta «subjektīvā faktora» iztrūkuma dēļ), gan viņa laulātās Allas Jurašas nozīmīgie amati visai ienesīgās vietās - «Ventspils oponentu» advokāta Mārtiņa Kvēpa birojā un Rīgas brīvostas pārvaldē.

Priekšsēža piemērs

Tomēr vislielākās summas JKP šogad ziedojis partijas priekšsēdis Jānis Bordāns (9000 eiro) un visa viņa dzimta. Pirms tam J. Bordāns bijis Vienotības ziedotājs un arī JKP ir ziedojis. Tomēr viņa iepriekšējais dāsnums pret partijām ne tuvu nav tāds kā pēdējā laikā - iepriekš septiņu gadu laikā viņš partijām kopā ziedojis apmēram 3000 eiro.

Bet uz šīm pašvaldību vēlēšanām JKP ar naudiņu palīgā nākusi visa viņa ģimene: sieva Ingeborga Bordāne ziedojusi 830 eiro, 24 gadus vecais dēls Ernests Bordāns - 1220 eiro, 25 gadus vecais dēls Toms Bordāns partijai sagrabinājis 260 eiro.

J. Bordāna māsa Ilga Cabule partijai ziedojusi 590 eiro, bet biedra naudās samaksājusi krietni vairāk - 1300 eiro (tā ir lielākā biedra nauda, kas samaksāta šai partijai).

Juris Cabulis parijai ir ziedojis 1050 eiro, un publiski nav zināms, vai Jāņa Bordāna māsa Ilga Cabule ir radnieciskām saitēm saistīta ar šo Juri Cabuli. Kaut gan - Jūrmalas skolotājam Jurim Cabulim ir sieva Ilga Cabule, liecina šā skolotāja valsts amatpersonas deklarācija.

Ceturtais lielākais partijas ziedotājs ir uzņēmējs Krišjānis Feldmans, kurš JKP ziedojis 3250 eiro, bet vēl 340 eiro iemaksājis biedra naudās. Viņa tēvs Arvis Feldmans partijai ziedojis 500 eiro, un arī šie ģimenes ieguldījumi izrādījušies veiksmīgi - Krišjānis kļuvis par Rīgas domes deputātu.

Orientācija mainās

Vairāki JKP «lielie» ziedotāji iepriekš ar naudu atbalstījuši citas partijas - interesanti, ka visvairāk savā partijā vīlušies un pie JKP finansēšanas šogad pirms pašvaldību vēlēšanām ķērušies Vienotības un Nacionālās apvienības bijušie atbalstītāji.

Piemēram, bijušais Pilsoniskās savienības un Vienotības ziedotājs un šīs partijas deputāts Ķekavas domē Andris Ceļmalnieks JKP šogad ziedojis 900 eiro, un tas ir atmaksājies - iegūts mandāts Ķekavas domē jau no JKP un pamatotas cerības uz ietekmīgu amatu šajā pašvaldībā.

Arī Māris Beļaunieks, kurš iepriekš ziedoja Jaunajam laikam, Pilsoniskajai savienībai un Vienotībai un bija Vienotības pārstāvis Limbažu domē, šogad JKP noziedoja 400 eiro, pārgāja uz šo partiju, un, redz, - atkal iekļuva Limbažu domē jau kā JKP pārstāvis.

Ļoti interesants ir Raita Sijāta ievērojamais ziedojums JKP 1116 eiro apmērā, jo Sijāta kungs iepriekš bija gan partijas Jaunais laiks (ziedojis 1500 latu), gan partijas Pilsoniskā savienība (ziedojis 400 latu) valdes loceklis un ziedotājs. Kāpēc gan Vienotība (t. i., iepriekšminēto partiju saplūdums) Sijāta kungu neapmierināja vai varbūt atstūma?

Šķiet, nevienā partijā nav bijis, tomēr iepriekš Nacionālajai apvienībai un Pilsoniskajai savienībai ir ziedojis advokāts, Amerikas latvietis Matīss Dāvis Kukainis, kurš šogad pārorientējies uz JKP, ziedojot tai 500 eiro. Arī citi ārzemju latvieši ir pārorientējušies - Indulis Tupesis, kurš iepriekš ziedojis Vienotībai un Nacionālajai apvienībai, šogad 630 eiro ziedojis JKP; Austris Grasis, kurš iepriekš ziedoja Zatlera Reformu partijai, tagad 810 eiro ziedojis JKP.

Interesants ir Amerikas latvieša Ģirta Zeidenberga 100 eiro ziedojums JKP, jo šis kungs iepriekš partijām nav ziedojis, tomēr ir bijis politiski ļoti aktīvs precīzi tajā virzienā, kuru pārstāv vietējie sorosieši: viņš no svešatnes internetā ir izplatījis uzsaukumus tautiešiem dzimtenē, piemēram, pulcēties Alekseja Loskutova aizstāvībai un citos t. s. lietussargu pasākumos; balsot vēlēšanās un ar plusiņu atbalstīt tieši Pilsoniskās savienības deputātu kandidātus Vienotības kopējā sarakstā u. tml. Bet tagad viņa iepriekšējie domubiedri Latvijā ir sadomājuši veidot citu politisko spēku (tas pagaidām oficiāli tiek pozicionēts kā «Sabiedriski politiskā kustība Par») un neatbalstīt Ģirta Zeidenberga politisko izvēli - JKP. Varbūt vecais cienījamais amerikāņu latvietis, filantrops, ir «startējis par ātru» un tagad pārsteigts par «false start» šāvienu?

Tādas, lūk, mēdz būt politiskās vilšanās.

«Pievilkšanās spēka» ietekme

Bet, protams, ir iespējamas vēl trakākas politiskās perturbācijas. Piemēram, Māris Gulbis - tas, kurš bijušais Jaunā laika iekšlietu ministrs, JKP ziedojis 500 eiro, bet iepriekš viņš ziedojis gan Jaunajam laikam, gan Reģionu apvienībai un partijai Demokrāti.lv (pat 8000 latu). Savukārt Māris Kaijaks JKP ziedojis 210 eiro, bet iepriekš Tautas partijai - 66 000 eiro!

Varam padomāt arī vēl par dažiem JKP ziedotājiem. Uzņēmējs Viktors Čaikins ziedojis 1900 eiro, Linda Medne - 1065 eiro, Juris Puķītis - 901 eiro. Bijušais Tautas frontes vadītāja vietnieks Ainārs Bašķis - 570 eiro.

Linda Jauģiete, kurai datu bāzēs nav reģistrēta biznesa, ziedojusi 1000 eiro. Tādas pašas summas ziedojušas uzņēmējas, kuru biznesi cietuši neveiksmi - Aija Murde (īpašniece SIA Krūka, kuras saimnieciskā darbība apturēta) un Valda Kalniņa (likvidēta Jelgavas uzņēmuma īpašniece).