Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēra sērga vēršas plašumā

© Egons Ansbergs/ F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 47 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās meža cūkas, turklāt sērga pirmo reizi skārusi Īslīces, Annenieku, Daudzeses, Glūdas un Līvbērzes pagastus, liecina PVD apkopotā informācija.

Bauskas novada Īslīces pagastā ĀCM konstatēts divām meža cūkām, savukārt Dobeles novada Annenieku pagastā, Jaunjelgavas novada Daudzeses pagastā, kā arī Jelgavas novada Glūdas un Līvbērzes pagastos katrā sērga atklāta vienai meža cūkai.

ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts arī sešām meža cūkām Babītes novada Salas pagastā, piecām meža cūkām gan Jelgavas novada Valgundes pagastā, gan Tukuma novada Degoles pagastā, četrām meža cūkām Talsu novada Lībagu pagastā un trīs meža cūkām Rēzeknes novada Pušas pagastā.

Tāpat Amatas novada Nītaures pagastā, Kokneses novada Kokneses pagastā, Rojas novada Rojas pagastā un Talsu novada Ārlavas pagastā katrā sērga konstatēta divām meža cūkām.

ĀCM pagājušajā nedēļā atklāts pa vienai meža cūkai Baldones novada Baldones pagastā, Dagdas novada Andrupenes pagastā, Dobeles novada Jaunbērzes un Dobeles pagastos, Engures novada Smārdes pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā, Preiļu novada Pelēču pagastā, Priekuļu novada Priekuļu pagastā, Salas novada Salas pagastā, kā arī Tukuma novada Tumes pagastā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 880 meža cūkām 73 novada 190 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.