Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas pilsonis sajūsmā par dzīvi Rīgā: Te ir kā pavisam cita pasaule

© Live Journal

Krievijas pilsonis Aleksandrs Bondarevs dalījies ar iespaidiem par pārcelšanos uz dzīvi Rīgā.

Kā savā blogā vietnē Live Journal norāda Bondarevs, viņš Rīgā dzīvo jau divus mēnešus, tomēr strādā vien nosacīti, jo lielākā daļa laika pagājusi iekārtojoties. Arī tagad brīvais laiks pārāk daudz neesot, jo viņs četras reizes nedēļā apmeklē latviešu valodas kursus.

Bondarevs neslēpj, ka dzimto Krieviju pametis politisku iemeslu dēļ: '''Valsts, kurā esmu dzimis un audzis, pārvēršas par valsti, kur pavisam nevēlos dzīvot, vai vēl jo vairāk audzināt savus bērnus. Un es tur neko nevaru darīt. Pēc savām vērtībām un uzskatiem, es Krievijā esmu absolūtā mazākumā. Sen dzīvoju ar sajūtu, ka notikusi milzīga kļūda, un piedzimu ne tur, kur vajadzēja."

Bondarevs bijis politiski aktīvs pilsonis, tomēr "neesot Ņemcovs - līdz galam iet nevar" un riskēt nonākt aiz restēm nevēlējies. Saprotot, ka nekas cits nav atlicis, viņš pieņēmis, kā pats saka, galējos mērus - emigrāciju.

''Viss, ko varu darīt, ir beigt būt Krievijas nodokļu maksātājam, bet ar laiku - arī Krievijas pilsonim. Pēdējo gaidu ar nepacietību," raksta vīrietis.

Sākotnēji viņš plānojis sākt dzīvi Slovākijā, kur ES ir viszemākās prasības uzturēšanās atļaujas ieguvei, tomēr tad Latvijā veica grozījumus repatriācijas likumā. Tā kā Bondareva vecvectēvs bijis no Latvijas, tas viņam deva iespēju uzreiz iegūt šeit uzturēšanās atļauju.

"Uz Latviju pārcelties vēlējos arī pirms tam. Tomēr Migrācijas dienestam ir pavisam neapejamas prasības. Gadā nodokļos jāmaksā nemazāk kā 9980 eiro gadā. Mans bizness tik daudz neģenerē," stāsta vīrietis, kurš izmantoja radušos iespēju, un Slovākijas vietā izvēlējās Latviju.

Latvijas izcelsme tika pierādīta un pēc trīs mēnešiem Bondarevs pārcēlās uz, kā pats raksta, brīnišķīgo Rīgu.

Pirmos iespaidus viņam radīja ierēdņi, kuriem viņš velta labus vārdus, sakot, ka te ir "cita planēta" uz dzimtenes fona: "Te uzreiz milzīgs kontrasts ar Krieviju. Visi dienesti darbojas kā nākas, visas rindas ir organizētas, atbild uz katru muļķīgo jautājumu saprotoši. Latvijas ierēdņi ir vienkārši burvīgi!"

Bondarevs arī neslēpj sajūsmu, ka visus jautājumus viegli var risināt elektroniskā veidā. Arī rīdzinieki viņam šķiet pozitīvi, bet autovadītāji - neticami pieklājīgi. "Kas tāds Krievijā nebūtu iespējams pat mazpilsētās," spriež vīrietis.

Viņš norāda, ka neviena valsts pasaulē tik ļoti nesaņem Krievijas propagandu, kā Latvija. Paziņas, kas te neesot bijuši, satraukušies par Bondareva plāniem - ''Latvijā taču bērnus sit vien par to, ka tie runā krieviski!'' un tamlīdzīgus šausmu stāstus.

Bondarevs noliedz vairākus viņa dzimntenē izplatītus mītus par Latviju un norāda, ka šeit pret krieviem izturās labāk, nekā pašā Krievijā.

"Padzīvojot šeit vien pāris mēnešus, saprotu, ka man būtu milzīga, drausmīga traģēdija nepieciešamības gadījumā atgriezties atpakaļ Krievijā," secina Bondarevs.