Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Bažām par datu drošību E-veselībā nav pamata

© F64

Par to, ka e-veselības sistēmā dati ir droši nav nekādu šaubu, un to apstiprinājusi arī Datu valsts inspekcija, tomēr Veselības ministrijai (VM) aktīvāk jāstrādā ar mērķa grupām, norāda veselības ministre Anda Čakša.

Pēc viņas paustā, auditācijas pieraksti ir ļoti precīzi, jo, ieejot savā kartītē, var skaidri redzēt, kurš ir skatījies datus. Tieši šī iemesla dēļ neesot iemesla satraukties, ka kaut kas notiek bez iedzīvotāja ziņas. "Pacients var redzēt, kurš un kādus viņa datus skatās, un nepieciešamības gadījumā iesniegt sūdzību. Par šāda veida pārkāpumiem ir paredzēti diezgan bargi sodi," skaidroja ministre.

Viņa piebilda, ka e-veselībai kā jebkurai citai sistēmai, tostarp banku, ir jāiziet noteiktas datu auditācijas un pārbaudes, un neviens neļautu lietot sistēmu, kas nav droša. Vienīgais, ko VM vēl vēlētos, ir noteikt, lai ir datu daļa, kuru pacients var neļaut apskatīt, jo patlaban iespējams redzēt visu vai neko.

Vienlaikus e-veselības sistēmai bijis arī Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) audits, kurā vismazāk tika jautāts tieši par drošību. PVO gan norādīja, ka VM vēl aktīvāk jākomunicē ar mērķa grupām - ārstniecības pusi, aptiekām un arī ar integrācijas uzņēmumiem.

Čakša skaidroja, ka patlaban pārmetums VM ir par integrācijas nenodrošināšanu, un šī iemesla dēļ kapitācijas naudā ļoti skaidri ielikts papildu finansējumu. Tāpat šī jautājuma risināšanā VM aktīvi iesaistījusies e-veselības integrētāju pārbaudēs, proti, uzraugot, vai visi integrētāji ir sagatavojuši nepieciešamo un ārsts var pieslēgties sistēmai.

Ministre e-veselības "iedzīvināšanu" uzskata par vienu no saviem nozīmīgākajiem darbiem. Ieņemot ministres amatu, Čakša saprata, ka viņas lielākais izaicinājums ir šo sistēmu iedzīvināt, tāpēc no pagājušā gada e-veselība pēc būtības ir pārradīta iekšēji, lai tā varētu sākt funkcionēt. "Tagad aptiekas ir pieslēgušās, recepšu skaits ar katru dienu ļoti strauji aug, pat ģimenes ārstu pieslēgumu skaits ir pieaudzis līdz 30%. Sasniegtais liecina, ka sistēma iedzīvosies, un tas mani ļoti priecē," sacīja Čakša.

Uz jautājumu, kāpēc joprojām ģimenes ārsti līgumus par e-veselību paraksta tik kūtri, ministre norādīja, ka vispirms tas varētu būt saistīts ar to, ka sistēma nozīmē pārmaiņas. Ģimenes ārsti ir ar dažādām datora lietošanas prasmēm, un šī iemesla dēļ patlaban dota atkāpe līdz 1.janvārim, lai ārsti var vēl mācīties un trenēties.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Vienlaikus Čakša atzina, ka arī datora prasmju faktors līdz galam nav arguments, lai nestrādātu ar sistēmu, jo, piemēram, bibliotekāru projektā bijis daudz cienījama vecuma darbinieku, taču viņi iemācījās un strādā ar sistēmām.

Vēl viens iemesls, par kuru gan Čakša īsti negribētu tā domāt, ir caurspīdīguma elements, kas, iespējams, rada sajūtu, ka kaut kas būs redzams vairāk, nekā nepieciešams.

Galu galā Čakša gan atzina, ka patiesībā līdz galam pat īsti nevar atbildēt, kāds ir galvenais iemesls, kāpēc līgumu par e-veselības lietošanu parakstīšana ar ģimenes ārstiem ir tik kūtra. "Minēts tiek ļoti daudz kas, bet, kad tiek meklēts, kur īsti ir tā sāls, tad šie iemesli izšķīst. Domāju, ka problēma vairāk ir šis pārejas periods, jo visiem jāpierod pie sistēmas," teica ministre.

Viņa norādīja, ka, iespējams, daļēji ģimenes ārstus strādāt ar e-veselību piespiedīs pacienti, kuri sāks lūgt, lai viņu dati būtu pieejami e-veselībā un lai viņš var sākt izmantot šo pakalpojumu, jo iedzīvotāji e-veselību lietojot ļoti aktīvi. "Patlaban, izmantojot e-veselības sistēmu, var pietiekties Eiropas veselības apdrošināšanas kartei, un šī iespēja tiek izmantota ļoti aktīvi. Tāpat iedzīvotāji izmanto iespēju caur e-veselību izvēlēties ģimenes ārstu, protams, ja ārsts ir pieslēdzies sistēmai. Reizēm redzam, ka pacienti jau izmanto sistēmu, bet ģimenes ārsts neatbild. Manuprāt, viens no dzinuļiem ģimenes ārstiem pievienoties sistēmai būs pieprasījums," skaidroja Čakša.

Runājot par ieguvumiem no e-veselības sistēmas, viņa vispirms norāda, ka ir 21.gadsimts, taču, pirmkārt, e-veselības sistēma esot svarīga no ērtības viedokļa, jo nebūs vairs jāpieraksta vairākās vietās. Turklāt pacientam, ejot pie ārsta, vairs katru reizi nebūs jāstāsta par savu vēsturi, e-veselībā būs pieejami dati par dzimšanu, alerģijām un citiem pamatdatiem. Turklāt, lai arī kas ar cilvēku notiktu, šie dati būs pieejami.

Čakša norāda, ka vēl viena būtiska e-veselības sadaļa ir e-receptes, kas nozīmēs, ka pacientiem nebūs jāgaida rindā pie ģimenes ārsta tikai tāpēc, lai saņemtu medikamentus, jo tie mediķim ir jāizraksta.

Tāpat ministre norāda, ka sistēma nodrošina caurskatāmību, proti, visi dati, tostarp darba nespējas lapas, e-receptes, nosūtījumi, dati no slimnīcām un ātrās palīdzības izsaukumiem "sabirst" iekšā pacienta kartiņā un Nacionālā veselības dienesta uzskaites sistēmā. "Protams, ka patlaban VM uzdevums ir panākt, ka ārstam lielākā daļa dienas nav jāpavada pie datora, bet ar pacientu, tāpēc sistēmai jābūt maksimāli ērtai un lietojamai," teica Čakša.

Viņa piekrīt, ka sistēmā vēl "šis tas" jāuzlabo, lai tā būtu pēc iespējas ātrāka, tomēr tas vienmēr nav tikai tehnoloģiskas dabas jautājums, te runa esot arī par prasmēm.

Jau ziņots, ka līgumi par Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas jeb e-veselības lietošanu līdz šim noslēgti ar 28,7% jeb 378 ģimenes ārstu praksēm. Rīgas reģionā noslēgti 77 līgumi par e-veselības lietošanu, Jelgavas novadā - ar 24 ģimenes ārstu praksēm, Liepājas novadā - ar 26, Daugavpils novadā - ar 21, Dobeles novadā - ar 15, bet Jēkabpils un Valmieras novados - katrā ar 13 ģimenes ārstu praksēm.

Līgumi par e-veselības sistēmas lietošanu kopumā noslēgti ar 626 ārstu speciālistu praksēm, 544 aptiekām, 56 slimnīcām un desmit ambulatorajām iestādēm.