Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Brīvais vilnis": Zivrūpniekiem Latvijā produkcijas cenas jāpiedāvā zem pašizmaksas

© F64

Latvijā šobrīd gandrīz visiem zivrūpniekiem ir lielāki vai mazāki zaudējumi, sacīja zivju pārstrādes uzņēmuma "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Viņš pastāstīja, ka saistībā ar aizliegumu ievest produkciju Muitas ūnijas valstīs zivrūpniecības Latvijas zivrūniecības nozarē patlaban ir milzīgas neizmantotās un nenoslogotās ražošanas jaudas. Tāpat notiek cenu dempings, jo, cīnoties par noieta tirgu, ražotāji produkcijas cenas piedāvā zem pašizmaksas. "Apšaubu, ka kāds strādā ar peļņu. Jautājums, cik no šiem ražotājiem pēc kāda laika varēs turpināt darbu. Zaudējumi, lielāki vai mazāki, ir praktiski visiem," sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Babris atzīmēja, ka Latvijas un Igaunijas zivrūpnieki patlaban nevaram eksportēt produkciju ne uz Krieviju, ne Baltkrieviju, ne Kazahstānu, ne Kirgizstānu. Turpretī joprojām pieejamajā eksporta tirgū - Ukrainā - situācija nav uzlabojusies, un šīs valsts iedzīvotāju pirktspēja joprojām ir zema. "Cilvēki [Ukrainā] bēg, darba nav, politiskais bardaks turpinās. Diemžēl tuvākajā nākotnē progresu tur neredzu," viņš atzina.

"Brīvā viļņa" valdes priekšsēdētājs atzinīgi novērtēja Finanšu ministrijas (FM) pretimnākšanu zivrūpniekiem, atliekot nodokļu maksājumus. Taču problēma ir tajā, ka nodokļu maksājumus var atlikt pilnīgi visi nozares dalībnieki, kas to arī izmanto. No saimnieciskā, valstiskā un loģiskā viedokļa būtu pareizi nodokļu maksājumus ļaut atlikt tikai tiem uzņēmumiem, kurus ir vērts glābt.

F64

Babris pieļāva, nodokļu atlaides vajadzētu saistīt ar iepriekšējo nodokļu maksāšanas kultūru, atbalstot godprātīgos uzņēmējus, kas maksā nodokļus. "Nav grūti izveidot konkrētā nozarē par katru uzņēmumu četrus stabiņus pēc šādiem parametriem - nomaksātie nodokļi uz vienu strādājošo, uz vienu produkcijas vienību, uz viena eiro apgrozījumu un preces vai pakalpojuma cena. Pēc tā uzreiz varēs saprast, kurš nozarē ir nodokļu nemaksāšanas līderis, un uzdot konkrētam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekam jautājumu, kāpēc šis uzņēmums vēl strādā," teica Babris. Viņš piebilda, ka pārprodukcijas dēļ šobrīd puse nozares nav noslogota un vismaz 40% nozares negodprātīgo ražotāju šādā veidā varētu apturēt, nesamazinoties ražošanas apmēriem, bet, pieaugot samaksātajiem nodokļiem.

Viņš arī atzīmēja, ka ir grūti prognozēt nozares kopējo apgrozījumu šogad, kas atkarīgs no pirktspējas konkrētos tirgos un dažādām iepriekš neparedzamām norisēm, kas ietekmē pārtikas patēriņa grozu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pagājušā gadā "Brīvais vilnis" strādāja ar apgrozījumu 5,43 miljonu eiro apmērā, kas ir par 24,6% mazāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma zaudējumi samazinājās par 12,7% - līdz 664 368 eiro.

Kompānijas lielākie īpašnieki pastarpināti ir uzņēmēji Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.