Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa pieļauj: Ierēdņu rotācijas nav tiesiskas

© Rūta Kalmuka/F64

Administratīvajai rajona tiesai vēlreiz būs jāizskata bijušās Veselības inspekcijas vadītājas Aijas Mežsargas prasība, kurā viņa aicina izvērtēt pārcelšanas uz citu valsts iestādi lietderību un likumību.

Šādu lēmumu pieņēmis Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments. Vienlaikus tiesa aicina Valsts kontroli izvērtēt Veselības ministrijas (VM) rīcību, izveidojot amatu bez vajadzības. Par to Neatkarīgā rakstīja jau vasaras sākumā, pievēršot sabiedrības uzmanību faktam, ka amats, uz kuru aizrotē, iespējams, nevēlamu, ierēdni, tiek izveidots formāli un ar domu vēlāk to likvidēt.

Aija Mežsarga Neatkarīgajai pastāstīja, ka jau pēc VM lēmuma par viņas rotāciju saņēmusi vēstuli no Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora, kurā viņš lūdz viedokli A. Mežsargai par viņas jaunā amata - direktora vietniece - likvidēšanu. Tā amata, uz kuru ierēdne pārcelta, lai it kā uzlabotu iestādes darba efektivitāti. Dokumentā minēts, ka šā amata likvidācija notiks jūnijā, lai veiktu centra struktūras optimizāciju, tas atbilst labas pārvaldības principam un nodrošināšot efektīvu darbību. Lēmums pamatots ar VM jau 18. maijā izdotu jeb saskaņotu centra reglamentu. Savukārt cits dokuments apliecina, ka vēl aprīlī šāda amata nemaz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nav bijis un tikai pēc paredzamās rotācijas uzrakstīts rīkojums par direktora vietnieka amata izveidi. Iesaistoties Tiesībsarga birojam, šīs nesaprotamās rokādes pārtrauktas. Šādus secinājumus izdarījusi arī Augstākā tiesa. Blakus sūdzības izskatīšanas gaitā tiesa konstatēja, ka dienā, kad tika izdots veselības ministres rīkojums par pieteicējas (A. Mežsargas) pārcelšanu centra direktora vietnieces amatā, centra direktors izdeva rīkojumu par šīs amata vietas likvidāciju. Centra direktors neatbalstīja personas pārcelšanu uz centru lietderības trūkuma dēļ, jo minētais amats iepriekš ticis izveidots mākslīgi bez funkcionālas nepieciešamības, lai nodrošinātu citas ierēdnes rotāciju. Tā kā ierēdne dienesta attiecības izbeigusi, centrs, izvērtējot šā amata lietderību, lai nodrošinātu arī algu fonda optimālu izlietojumu, to likvidēja. Tiesa arī konstatēja, ka savukārt veselības ministre uzdeva centra direktoram atjaunot likvidēto vietnieka amatu, lai tajā varētu pārcelt A. Mežsargu. Pēc viņas pārcelšanas centrs turpināja attiecīgā amata likvidācijas procesu, ko akceptēja arī pati ministrija. Taču pēc tiesībsarga informācijas pieprasījuma saņemšanas pārbaudes lietā par pieteicējas situāciju lēmums atsaukts.

Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra un VM darbības saistībā ar centra direktora vietnieka amatu (izveidošanu, likvidāciju, saglabāšanu) Augstākā tiesa vērtē kā pretrunīgas un tādas, kas var liecināt par iestādes mērķtiecīgu rīcību, kas vērsta tieši uz A. Mežsargas atbrīvošanu no dienesta, tā pārkāpjot Satversmes 101. pantā nostiprinātās pieteicējas tiesības pildīt valsts dienestu. Vienlaikus minētie apstākļi liek šaubīties par to, vai rīcība ar valsts budžeta līdzekļiem, centrā izveidojot amatu bez tā funkcionālas nepieciešamības, ir tiesiska un pareiza. Blakus lēmums tālākai rīcībai nosūtīts Valsts kontrolei. Jāpiebilst, ka šāds direktora vietnieka amats gadā prasa vairāk nekā 33 000 eiro…

Augstākā tiesa arī atcēla Administratīvās rajona tiesas tiesneša lēmumu par atteikumu pieņemt pieteikumu par A. Mežsargas pārcelšanu no Veselības inspekcijas direktores amata Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatā. Jautājums par pieteikuma virzību Administratīvajai rajona tiesai būs jāskata no jauna.