Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Balticovo": Baltijas tirgū pieejamo olu ražošanā nav fipronila klātbūtnes

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Pirms ziņas par saindēto olu skandālu Eiropā bija sasniegušas Latviju olu, olu produktu ražotāja "Balticovo" partneri jau prasīja uzņēmumam apliecinājumu par bīstamā insekticīda fipronila neesamību ražošanā, aģentūrai LETA pastāstīja olu un olu produktu ražotāja "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toma Auškāps.

"Dažas dienas pirms skandāls sasniedza Latviju, tas jau bija parādījies Eiropā, un nedēļu pirms tam mēs jau no dažiem klientiem saņēmām pieprasījumu apliecināt šīs vielas neesamību ražošanā," aģentūrai LETA sacīja Auškāps, piebilstot, ka šādu apliecinājumu uzņēmumam prasījuši gan klienti Latvijā, gan Eiropas tirdzniecības tīkli.

Auškāps arī piebilda, ka pēc saindēto olu skandāla, kas skāris vairākas Eiropas valstis, pieprasījums pēc "Balticovo" produkcijas ir pieaudzis, jo uzņēmums kaitēkļu apkarošanai neizmanto fipronilu vai citus insekticīdus, bet iestājas par dabisku preparātu izmantošanu olu ražošanā. Tomēr kompānija priekšroku dod sadarbībai ar ilggadējiem partneriem, kuriem prioritāri piegādā produkciju.

Viņš sacīja, ka ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas tirgū pieejamo olu ražošanā nav fipronila klātbūtnes. Tā kā atsevišķas valstis atsakās importēt no valstīm, kurās olu ražošanā izmantots insekticīds, audzis pieprasījums pēc tādās valstīs, kā, piemēram, Latvijā ražotām olām, kuras iestājas par dabisku preparātu izmantošanu olu ražošanā. Auškāps arī atzīmēja, ka "Fipronil" lietošana Eiropā nav populāra prakse, līdz ar to skandāls vetārstu sabiedrībai bija pārsteigums

Saindēto olu skandāla dēļ olu cena Rietumeiropas biržās ir pieaugusi olu cena. Taču tas pagaidām neietekmē "Balticovo" produkcijas cenas eksporta tirgos, jo biržā notiekošais uz cenām parasti atsaucas vien pēc 2-3 mēnešiem.

Viņš arī pastāstīja, ka starp olu ražotājiem Eiropā kopumā ir ļoti sīva konkurence. "Konkurence ir ļoti augsta, nevar atslābt nevienu brīdi. Tirgus ir ļoti nospriegots, un ļoti jūtīgs uz cenu svārstībām. Tiklīdz ir kāds skandāls Eiropā, pieprasījums pēc olām uzreiz kāpj, bet pēc svētkiem tas atkal krītas," teica Auškāps.

Iepriekš vēstīts, ka lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēmuši miljoniem olu pēc tam, kad tajās tika atklāta fipronila klātbūtne. Saindēto olu skandāls 7.augustā skāris arī Lielbritāniju un Franciju, kas varētu būt importējušas olas, kas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo insekticīdu fipronilu.

Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

Eiropas Savienības (ES) ātrās reaģēšanas sistēma liecina, ka saindētās olas varētu būt caur Vāciju nonākušas arī Francijā un Lielbritānijā, paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

EK preses pārstāve norādīja, ka turpmākā rīcība atkarīga no pašām valstīm, jo visas olas ir izsekojamas.

Nīderlandes Lauksaimnieku organizācija LTO paziņojusi, ka 150 uzņēmumos varētu nākties nokaut vairākus miljonus vistu. Aptuveni 300 000 vistu jau ir nokautas.