Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Paplašina iespējas izvēlēties pensiju plānu

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Otrā pensiju līmeņa ieguldījuma plāniem pievienojies jauns plāns Index Direct, kas piedāvā citādāku ieguldījumu stratēģiju un arī iespēju kļūt par pensiju pārvaldnieka akcionāriem. Aptaujājot jauniešus vecumā no 22 līdz 35 gadiem, noskaidrots, ka 58 procenti aptaujāto mainītu otrā pensiju līmeņa pārvaldnieku, ja būtu iespēja kļūt par tā akcionāru.

Jauno pensiju ieguldījuma plānu izveidojusi neatkarīgā pensiju pārvaldes grupa Invalda INVL, kurai pašlaik jau ir trīs pensiju otrā līmeņa ieguldījuma plāni - aktīvais pensiju plāns Ekstra 16+, sabalansētais plāns Komforts 47+ un Konservatīvais 58+. Latvijā šiem plāniem pašlaik ir 50 000 dalībnieku. Šovasar Invalda INVL nākusi klajā ar jaunu aktīvo pensiju plānu INVL Index Direct, cerot piesaistīt millenials paaudzi - jauniešus vecumā no 22 līdz 35 gadiem, kuri ir aktīvi darba tirgū un kuriem līdz pensijai ir pietiekami ilgs laiks, līdz ar to par uzkrājumiem vecumdienām lielākā daļa nedomā. Aptaujā, ko veicis pensiju plāns, atklājies, ka tikai 11,2 procenti jauniešu mērķtiecīgi veic uzkrājumus vecumdienām. 69 procenti aptaujāto nepiekristu šodien saņemt mēnesī par 50 eiro mazāk, lai vecumdienās saņemtu lielāku pensiju. Tajā pašā laikā nevar teikt, ka jauniešus nemaz neinteresētu pensijas, jāuzsver, ka šī vecuma grupa obligātā kārtā ir iesaistīta pensiju otrajā līmenī un tāpēc daļa seko tam, kādam ieguldījuma plānam tiek novirzīti sociālo iemaksu līdzekļi. Aptaujā vairāk nekā puse jauniešu atzinuši, ka mainītu pensiju ieguldījuma plānu, ja būtu iespēja kļūt par akcionāru.

Ekrānšāviņš no avīzes

Šādu iespēju piedāvās jaunais plāns, un pašlaik tas būs vienīgais ar šādu piedāvājumu. «Index Direct pensiju plāns ir paredzēts tiem iedzīvotājiem Latvijā, kuriem līdz pensionēšanās vecumam ir pietiekami ilgs laiks - vismaz piecpadsmit līdz divdesmit gadi,» stāsta pensiju plāna vadītājs Andrejs Martinovs. Lai veidotu ilgtermiņa attiecības ar klientiem, katram jaunā pensiju otrā līmeņa plāna Index Direct dalībniekam tiks piešķirta viena akcija. Raksturojot pensiju plānu, A. Martinovs sacīja, ka tas ir pasīvās pārvaldīšanas indeksu plāns. Šī pensiju plāna ietvaros investīcijas tiks veiktas fondos un biržā tirgotos fondos, kas piesaistīti indeksiem. Paredzēts, ka 49 procenti no plāna līdzekļiem tiks investēti fondos, kas iegulda akcijās, vēl 49 procenti - fondos, kas iegulda obligācijās, bet divi procenti tiks investēti naudas tirgos. Ieguldījumu portfeli A. Martinovs raksturo kā sabalansētu - aptuveni ceturtā daļa akciju būs ASV, desmit procenti - Eiropā, savukārt jau daudz mazāks portfeļa īpatsvars būs tādās valstīs kā Japāna, Austrālija, Kanāda un attīstības valstis. Arī ieguldījumus obligācijās esam sadalījuši uz pusi starp attīstītajiem un attīstības tirgiem.

A. Martinovs arī uzsvēra, ka pensiju plānam būs zemas komisijas maksas par pārvaldību, proti, 0,5 procenti pastāvīga daļa gadā, bet mainīgā daļa, kas atkarīga no plāna snieguma, netiks ieturēta. Pensiju plāna vadītājs skaidro, ka, izvēloties pensiju pārvaldnieku, ir svarīgi, lai tam būtu vismaz divi pensiju plāni, un viens no tiem konservatīvais.

Manapensija.lv dati liecina, ka pašlaik otrā pensiju līmeņa pārvaldīšanai Latvijā ir desmit aktīvie, līdz ar to augstāka riska pensiju plāni, divi no šiem plāniem ir INVL grupas pensiju plāni, un saskaņā ar manapensija.lv informāciju, tiem ir zemākās pārvaldes un komisijas maksas. Otras zemākās ir arī šovasar pensiju ieguldījumu tirgū ienākušajam ieguldījumu plānam Indexo - 0,75 procenti pastāvīgā komisija un nulle procentu mainīgā komisija gadā. Savukārt citiem aktīvajiem plāniem komisija svārstās no 0,95 līdz 1,05 procentiem.