Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

E-veselības "obligātumu" pārceļ

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Valdība otrdien kārtējo reizi pārcēla datumu, no kura eveselības lietošana ir obligāta. Vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu visām ārstniecības personām un iestādēm būtu jāsāk lietot šāgada septembrī, taču, sekojot ģimenes ārstu prasībām, Veselības ministrija rosināja vēl par pusgadu pagarināt e-veselības lietošanu brīvprātīgā kārtā.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kurus vakar bez diskusijām akceptēja valdība, paredz, ka ārstniecības personas un farmaceiti obligātu datu ievadi veselības informācijas sistēmā jeb eveselībā uzsāk no 2018. gada 1. janvāra, nevis - kā līdz šim bija noteikts - no 2017. gada 1. septembra. Par četriem mēnešiem pagarināta pāreja uz obligātu datu ievadi eveselībā, taču Veselības ministrija norāda, ka tas neizslēdz iespēju to darīt brīvprātīgi pirms obligātā lietošanas termiņa. Pašlaik eveselībai ir pievienojušies aptuveni trešdaļa ģimenes ārstu. Daudz lielāka aktivitāte, lietojot eveselību, ir aptiekām, slimnīcām, ārstiem speciālistiem. Nacionālais veselības dienests informē, ka līdz šim eveselībā atvērtas vairāk nekā 26 000 darba nespējas lapas, izrakstītas vairāk nekā 28 000 ereceptes, izveidoti 2200 dokumentu par pacientu diagnozēm, alerģijām un citi ar pacientu slimības vēsturi saistīti dati, kā arī ievadīti 4300 vizuālās diagnostikas izmeklējumu dati. Veselības ministrija noteikumu grozījumu anotācijā norāda, ka izmaiņas par eveselības obligāto lietošanu veiktas, vienojoties ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju. «Priekšnosacījums veselības informācijas sistēmas lietošanai ir līgumu slēgšana, tādēļ tiek veiktas pārrunas ar lietotāju grupām, kur pašlaik ir viszemākais noslēgto līgumu īpatsvars, ģimenes ārstiem un ārstiem speciālistiem,» apgalvo Veselības ministrija.

Izmaiņas skar arī medicīnisko datu ievadi sistēmā. Ārstniecības personām ir pienākums aizpildīt informāciju par pacientu eveselībā, un, lai nodrošinātu sistēmas funkcionēšanu pacientu veselības aprūpes interesēs, tajā tiks iekļauta virkne medicīnisko dokumentu, kuros esošā informācija sistēmā automātiski tiks ievadīta veselības pamatdatos, piemēram, alerģijas vai veiktās ķirurģiskās operācijas. Taču līdz brīdim, kamēr šos pamatdatus varēs ievadīt automātiski, ārstniecības iestādes aktuālos datus par pacientu pašas ievadīs pamatdatos. Mediķiem jau no šāgada jūlija dati par pacientiem ir jāievada eveselībā, taču automātiska šādu datu apstrāde esot tālākas nākotnes plāns - 2022. gads.

Saskaņā ar valdības lēmumu edarba nespējas lapās nevajadzēs norādīt pilnīgi visas diagnozes, bet būs jāieraksta tikai tos cēloņus, kas rada tiesības personai saņemt kādu sociālo pabalstu vai saistīti ar arodslimību, nelaimes gadījumu darbā vai ceļa satiksmes negadījumu.

E-veselības informācijas sistēmā nebūs jānorāda diagnoze.