Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Dūklavs: Domāsim, kā palīdzēt Latgales zemniekiem, kas cietuši plūdu dēļ

© Lauris Aizupietis/F64

Ilgstošās lietavas Latgales pusē ir graujoša nelaime zemniekiem un par atbalsta pasākumiem tiek domāts, sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Ilgstošās lietavas Latgales pusē ir graujoša nelaime zemniekiem un par atbalsta pasākumiem tiek domāts, sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kā ziņots, Dūklavs šodien devies uz stipro lietavu un plūdu skartajām teritorijām Latgalē, apmeklējot Balvu, Viļakas, Baltinavas, Rugāju un Kārsavas novadus. "Tikko bijām Baltinavas pusē, tagad Kārsavā. Ļoti lielas platības ir zem ūdens un, ja tur pašlaik ir pusmetrs līdz metrs ūdens virs graudaugiem, skaidrs, ka tādus graudaugus šogad novākt nevarēs. Tā ir ļoti liela un graujoša nelaime zemniekiem," redzēto komentēja ministrs.

Viņš arī apstiprināja, ka tiek domāts par atbalsta pasākumiem stihijā cietušajiem lauksaimniekiem, bet par konkrētiem pasākumiem varēs runāt tad, kad tiks noskaidroti precīzi nelaimes apmēri. "Apsriedīsimies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kopā jānāk valdībai, finanšu ministrei, premjeram, tad arī tālāk lemsim, jo šis ir neparedzēts gadījums gan pēc satura, gan formas," sacīja ministrs.

"Domāsim, kā palīdzēt gan zemniekiem, gan pašvaldībām. Kad būs apkopoti materiāli, varēsim precīzāk runāt par summām, platībām," piebilda Dūklavs.

Pēc tikšanas ar vietējiem lauksaimniekiem šovakar ministrs norādīja, ka secinājumi ir diezgan skaudri un nodarīta skāde - liela.

Viņš pastāstīja, ka patlaban gan pašvaldību cilvēki, gan Zemkopības ministrija nodarbojas ar situācijas apzināšanu, lai varētu veikt aplēses par nodarīta kaitējuma apmēru un "runāt jau par kaut kādiem cipariem".

Taujāts, vai atbalsta ārkārtas stāvokļa izsludināšanu saistībā ar notikušo nelaimi, Dūklavs pauda, ka sākotnēji jāsaprot, ko šāda stāvokļa izsludināšana dotu lauksaimniekiem. Patlaban esot ļoti svarīgi atrast risinājumus zemnieku atbalstam attiecībā uz tiešmaksājumu, Eiropas Savienības fondu saistībām, taču patlaban vēl nav skaidrs, vai ārkārtas stāvokļa izsludināšanu tam kādā veidā līdzētu.

Ministrs apliecināja, ka cietušo teritoriju un saimniecību apsekošanu turpināsies arī jaunnedēļ.

Kā ziņots, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka vakar vakarā beigušās ārkārtējās lietavas Latgalē un nokrišņu daudzums Rēzeknes novērojumu stacijā 32 stundās sasniedzis 159 milimetrus jeb 229% no augusta normas.

Nepieredzēti stipri lijis gan Rēzeknes apkaimē, gan plašākā teritorijā Latgalē. Mazāk spēcīgas lietavas skāra arī Sēliju un Vidzemes austrumu daļu.

Nokrišņu daudzums Rēzeknes pusē sasniedzis gandrīz ceturto daļu no visa gada normas. Tik intensīvas lietavas šeit piedzīvotas pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Ziņas par nozīmīgiem plūdu postījumiem saņemtas no daudziem novadiem Latgalē, kā arī no Alūksnes novada.