Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Rigvir" paliek kompensējamo zāļu sarakstā

© Ekrānšāviņš

Veselības ministrija noraidījusi onkologu lūgumu izņemt Latvijas preparātu "Rigvir" no kompensējamo zāļu sarakstu un zāļu reģistra, vēsta LTV raidījums "De facto".

"Rigvir" ir piektajā vietā Latvijā pārdotāko recepšu zāļu topā. Tā pārdošanas apjomi aug daudz straujāk nekā citām populārajām zālēm un pērn sasnieguši četrus miljonus eiro.

2017.gada janvārī trīs profesionālās ārstu organizācijas, tostarp, Latvijas Onkologu asociācija, Veselības ministrijai un virknei citu iestāžu nosūtīja apjomīgu vēstuli, kura nonākusi arī raidījuma “De facto” rīcībā. Tajā apgalvots, ka pētījumi un publikācijas par “Rigvir” efektivitāti ir ļoti zemas kvalitātes. Piemēram, vienā no pētījumiem analizētas divas pacientu grupas - vieni lietojuši “Rigvir”, bet citi ne. Vēstules autoru ieskatā šī pētījuma rezultāti apšaubāmi - “Rigvir” grupā pacienti lietojuši arī ķīmijterapiju.

Divās publikācijās pētīti nevis paši pacienti, bet vienkārši ārstu pieraksti no pacientu kartītēm, kas mēdz būt nepilnīgi, un tas nav pietiekošs līmenis, lai medikamentam varētu uzticēties, norāda "De facto." Onkologi lūdza izņemt “Rigvir” no kompensējamo zāļu saraksta un valsts zāļu reģistra un pārskatīt oficiālās melanomas ārstēšanas vadlīnijas, kas paredz “Rigvir” lietošanu.

Februārī Veselības ministrijas vadība publiski solīja pārskatīt “Rigvir” reģistrāciju un atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā. Nu “De facto” noskaidroja, ka jau pavasarī pieņemts lēmums - onkologu vēstules argumentus neņemt vērā.

Kādas sociālās grupas rakstīta vēstule, ka man kaut kas nepatīk, šobrīd neko nepalīdz. Veselības ministre Anda Čakša norādījusi: "Uzrādiet mums datus, ka jūsu pacientiem nestrādā šis medikaments. Mums šobrīd nav, uz ko reaģēt."

“Rigvir” holdinga attīstības direktors Kārlis Urbāns nevēlas komentēt onkologu pārmetumus - šādam jautājumam neesot sagatavojies. Viņš skaidro - uzņēmums plāno veikt kvalitatīvus klīniskus pētījumus, bet tikai, lai preparāts tiktu reģistrēts Eiropas Savienības līmenī. Lai to nozīmētu Latvijas pacientiem, pierādījumu pietiekot, vēsta "De facto".

AVOTS: lsm.lv