Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Slimnīcā nonāk māte ar meitu, kuru pirktās magnija tabletes izrādās narkotikas

© RAKUS

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā šonedēļ samērā bezpalīdzīgā stāvoklī nonāca 39 gadus veca sieviete ar savu 18 gadus veco meitu, kuru pēc sludinājuma pasūtītās magnija tabletes izrādījās narkotikas. Aicinām neiegādāties neskaidras izcelsmes bezrecepšu medikamentus un uztura bagātinātājus.

Sieviete magnija tabletes noskatījusi pastkastē atrastā, melnbaltā reklāmas avīzītē, kur bijuši dažādu vitamīnu un minerālvielu preparātu apraksti. Piezvanījusi uz norādīto telefona numuru, un tabletes viņai atsūtītas caur pastu. Norēķinājusies un saņēmusi caurspīdīgu iepakojumu ar 100 četrkantīgām, rozā tabletēm. Uz iepakojuma bijusi norāde „Mg” (magnija simbols).

Abas ar meitu izdzērušas pa tabletei. Meita pirmā sajutusi, ka kaut kas nav kārtībā. „Gulēju un skatījos seriālu, kad pēkšņi jutu - reibst. Skatiens sānos sāka migloties. Piegāju pie spoguļa - zīlītes milzīgas, acis gandrīz pilnīgi melnas. Saku - mammu, ar tiem vitamīniem kaut kas nav kārtībā! Viņa uzreiz zvanīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. Pēc tam vairs vispār neko nevarēju izdarīt, brālis man uzvilka botes. Mierīgi nogulēt arī nevarēju - bija izteikts nemiers, visu laiku jutu vajadzību kustēties. Man bija bail, ļoti nepatika tā sajūta,” viņa stāsta.

Pēc kāda laika līdzīgas pazīmes parādījušās arī mātei. „Pēc tam pievienojās halucinācijas - man nāca virsū kaut kādi ērmi, es it kā šaudījos. Daudz ko neatceros,” stāsta sieviete.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde abas nogādāja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. „Pacientes iestājās samērā bezpalīdzīgā stāvoklī, bija apjukušas, ar zināmu kritikas deficītu un izteiktām halucinācijām. Toksikoloģiskā analīze liecina, ka sievietes, pašas to neapzinoties, bija lietojušas ekstazī,” stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas toksikologs Roberts Stašinskis.

Sievietes saņēma visu nepieciešamo palīdzību un jau nākamajā dienā tika izrakstītās mājās, taču atliek tikai minēt, kā viss būtu beidzies, ja viņas būtu iedzērušas vairākas tabletes.

Atgādinām, ka bezrecepšu medikamentiem jābūt reģistrētiem Zāļu valsts aģentūrā, savukārt uztura bagātinātājiem - Pārtikas un veterinārajā dienestā, pretējā gadījumā to lietošanas sekas nav prognozējamas. Par vitamīnu un minerālvielu lietošanas nepieciešamību ieteicams konsultēties ar ārstu un šādus preparātus iegādāties tikai licencētās aptiekās.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnika ir vienīgā klīnika Latvijā, kura specializējusies akūtu toksikoloģisku un sepses pacientu ārstēšanā, sniedzot palīdzību 24 stundas diennaktī.