Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Autovadītājiem: Darbu sāk vēl četri stacionārie fotoradari

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Tuvākajās dienās uz Latvijas ceļiem sāks darboties 4 jauni stacionārie fotoradari, kas atradīsies Pūrē, Durbē, Lilastē un Baldonē. Tas nozīmē, ka uz Latvijas ceļiem kopumā darbosies 52 stacionārie fotoradari, liecina informācija Ceļu satiksmes drošības direkcijas mājaslapā.

4 jaunie radari jau ir uzstādīti un pirms to atrašanās vietām ir izvietotas informatīvas ceļa zīmes, uz kurām norādīts ātruma mērierīces atrašanās vietā atļautais braukšanas ātrums. CSDD vērš autovadītāju uzmanību, ka braukšanas ātruma režīms vienmēr un ne tikai šajās vietās ir jāievēro neatkarīgi no tā, vai fotoradars darbojas vai ne.

Valdības apstiprinātais stacionāro fotoradaru uzstādīšanas plāns paredz līdz 2018.gadam uz Latvijas ceļiem kopumā uzstādīt 100 ātruma mērierīces, kas ievērojami paplašinātu atļautā braukšanas ātruma pārkāpēju kontroli. Līdz šī gada beigām plānots uzstādīt vēl 8 radarus. Savukārt 2018.gadā uz ceļiem parādīsies vēl 40 jauni stacionārie fotoradari, nodrošinot to, ka līdz nākamā gada beigām Latvijā kopumā darbojas 100 radari.

Radaru atrašanās vietas tiek izvēlētas, izvērtējot simtiem ceļu satiksmes negadījumu statistiku, „melnos punktus” un informāciju par ceļu posmiem ar intensīvu satiksmes plūsmu. Vietas izvēlētas un saskaņotas, sadarbojoties CSDD un satiksmes drošībā un satiksmes organizācijā iesaistītajām atbildīgajām institūcijām - Valsts policijai, VAS „Latvijas Valsts ceļi” un pašvaldībām.

Ekrānšāviņš no CSDD

Stacionāro fotoradaru uzstādīšana jau devusi būtisku pienesumu ceļu satiksmes drošībai, jo radaru vietās ir samazinājies neparedzēto ātri braucošo transportlīdzekļu skaits, kas savukārt samazinājis satiksmes plūsmas ātrumu. Tāpat radaru vietās nav bojā gājušo dēļ ātruma pārsniegšanas.

Stacionārie fotoradari ir tikai viens no satiksmes drošības uzlabošanas instrumentiem. Tikpat nozīmīga ir ceļu uzlabošana, policijas klātbūtne un pārvietojamie radari, sabiedrības izglītošana un informēšana.