Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vai opozīcija atbalstīs priekšlikumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem?

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Saeimas opozīcijas vairākums atbalstīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa priekšlikumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem.

"Saskaņa" atbalstīs prezidenta ierosinājumu, sacīja partijas līderis Jānis Urbanovičs.

Latvijas Reģionu apvienība varētu atbalstīt Vējoņa piedāvātās izmaiņas, vienīgi pagaidām frakcijā oficiāls lēmums nav pieņemts, aģentūrai LETA pauda LRA frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Mārtiņš Šics. Politiskais spēks uzskata, ka tas nav normāli, kad jau gadiem valstī dzīvojošu nepilsoņu bērnam automātiski netiek piešķirta Latvijas pilsonība, ja vecāki bērnam neizvēlas kādas citas valsts pilsonību.

Savukārt partija "No sirds Latvijai" par šo jautājumu vēl diskutēs frakcijas sēdē, informēja NSL līdere Inguna Sudraba.

EPA/ SCANPIX

Kā ziņots, Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem". Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

"Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai," uzsver Vējonis. Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", plāno atbalstīt Vējoņa iniciatīvu, lai arī iepriekš valdošās koalīcijas partijas vienojās to noraidīt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iebildumu dēļ.

Tikmēr VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šāds atsevišķu "Vienotības" frakcijas deputātu balsojums arī tiks uzskatīts par koalīcijas līguma pārkāpumu.