Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

44% Latvijas iedzīvotāju slimības gadījumā lieto ārsta izrakstītas zāles

© Publicitātes foto

Mazāk nekā puse jeb 44% Latvijas iedzīvotāju slimības gadījumā lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus, liecina “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”.

Aptaujas rezultāti rāda, ka sievietes ārsta izrakstītās zāles lieto apzinīgāk - starp šiem 44 % aptaujāto ir 49 % sieviešu un 38 % - vīriešu. Tāpat saskaņā ar datiem visbiežāk visas ārsta izrakstītās zāles lieto seniori - personas 55 - 75 gadu vecumā, bet ārsta ieteikumus visbiežāk ignorē jaunieši jeb personas 18 - 24 gadu vecumā.

“Dati ir satraucoši, jo tie parāda, ka vairāk kā puse valsts iedzīvotāju pavirši izturas pret savu veselību. Šis ir nopietns rādītājs, kas liecina par diskusijas nepieciešamību, skaidrojot sabiedrībai, cik būtiska ir pareiza zāļu lietošana, ko pie konkrētā veselības stāvokļa pacientam izraksta ārsts. Pareizi lietojot zāles, novēršam iespējamību iestāties nopietnākām, dažkārt pat neatgriezeniskām, veselības problēmām. Veselības indeksa rezultāti diemžēl liek secināt, ka daļa iedzīvotāju neizprot situācijas nopietnību, mēdz nelietot vai nepareizi lietot speciālista izrakstītos medikamentus, mainīt terapiju pēc saviem ieskatiem,” skaidro aptieku apvienības “Mana Aptieka” sertificēta farmaceite Agnese Ritene. Tiesa, dati arī norāda, ka šī tendence varētu būt skaidrojama arī ar finansiāliem apsvērumiem - procentuāli vismazāk (36 %) personu, kas iegādājas un lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus, ir to iedzīvotāju grupā, kuriem ir zemi ienākumi.

Aptaujas dati arī atklāj, ka respondenti, kuri savu dzīvesveidu novērtējuši kā veselīgu, biežāk lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus (48 %). Salīdzinājumam - starp iedzīvotājiem, kas savu dzīvesveidu novērtējuši kā neveselīgu, šo personu ir 39 %.

Farmaceite norāda - ja ir jebkādas bažas vai jautājumi par konkrēto medikamentu, noteikti iesakām jautāt ārstam vai farmaceitam aptiekā, kurš paskaidros zāļu ietekmi uz veselību, iespējamās blaknes, iespējamās izmaksas un atbildēs uz citiem neskaidriem jautājumiem.