Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nedēļas nogalē sāksies astronomiskais rudens un atvasara

© AFP/ SCANPIX

Vēlā piektdienas vakarā sāksies astronomiskais rudens, gaidāma arī ilgstoša sausa perioda iestāšanās, turklāt gaisa temperatūra šīs nedēļas nogalē sasniegs +20 grādu atzīmi, prognozē sinoptiķi.

Ceturtdien un piektdien daudzviet Latvijā līs, vietām dārdēs pērkons, valsts austrumu pusē nokrišņu daudzums var sasniegt 15 milimetru. Kurzemē lietus iespējams vēl arī sestdien, kopumā brīvdienās gaidāms sauss un saulains laiks. Ar austrumu vēju ieplūstot siltākam gaisam, termometra stabiņš pakāpsies līdz +17..+22 grādiem.

Sagaidāms, ka Eiropas ziemeļaustrumu daļā ilgstoši saglabāsies spēcīgs anticiklons, tāpēc nākamnedēļ Latvijā būs pārsvarā sauss laiks, vien dažās dienās palielināsies mākoņu daudzums un vietām var uzlīt.

Gaisa temperatūra nākamnedēļ pakāpeniski pazemināsies, bet vēl līdz nedēļas vidum maksimālā temperatūra prognozēta +15..+20 grādu amplitūdā, savukārt no rītiem gaisa temperatūra daudzviet būs zem +10 grādiem.

Astronomiskais rudens šogad sāksies vēlā 22.septembra vakarā - pulksten 23:02. Tā būs rudens ekvinokcija, savukārt Zemes dienvidu puslodē iestāsies pavasaris.

Šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām.

Tā kā par saullēktu un saulrietu sauc momentu, kad pie apvāršņa parādās vai pazūd Saules diska augšējā mala - nevis centrs, - un ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, 22.septembrī dienas garums Latvijā vēl par 13 minūtēm pārspēs nakts garumu. Dienas un nakts ilgums vistuvākais būs 25.septembrī.

Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk - katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk.

Astronomiskais rudens turpināsies līdz 21.decembrim, kad iestāsies ziema.