Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Muitnieku arodbiedrība rīkos brīdinājuma streiku

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Pēc desmit gadu garumā ilgušās Latvijas valdības nespējas pieņemt lēmumu par izdienas pensiju piešķiršanas koncepciju ar iekšējo un/vai ārējo drošību saistītām spēka struktūrām, Latvijas muitas amatpersonas no 2017.gada 27.septembra līdz 30.septembrim, Latvijas muitas kontroles punktos rīkos 4 stundu brīdinājuma streiku. Streika laikā tiks ierobežota transporta kustība Eiropas Savienības ārējas robežas šķērsošanas vietās.

2007.gadā Latvijas valdība nolēma apturēt virzīt 2004.gadā VID izstrādāto izdienas pensiju likumprojektu muitas amatpersonām, kamēr nav izstrādāta izdienas pensiju piešķiršanas koncepcija. 2007.gada rudenī Ministru kabinetā iesniegtais Labklājības ministrijas Informatīvais ziņojums par izdienas pensiju piešķiršanu netiek pieņemts un tā izskatīšana tiek atlikta līdz 2013.gadam. 2016.gada 13.jūlijā pēc trīs gadu darba pie 2013.gadā Ministru kabinetā iesniegtās izdienas pensiju piešķiršanas koncepcijas, kura atbalstīja izdienas pensiju piešķiršanu arī muitas amatpersonām, valdība lēma, ka izdienas pensiju piešķiršanas koncepcija nav nepieciešama. Turpmāk katrai attiecīgās jomas ministrijai likums par izdienas pensijas noteikšanu ir jāvirza atsevišķi. Tomēr, kad 2017.gadā VID uzsāka virzīt pārstrādāto izdienas pensiju likumprojektu, no Finanšu ministrijas tika saņemts atzinums, ka tas darāms tikai tad, kad tiks izstrādāta izdienas pensiju piešķiršanas koncepcija.

Paziņojumi no Labklājības ministrijas un Valsts kontroles par nepieciešamību palielināt izdienas pensionēšanas vecumu vai atteikties no to piešķiršanas ar iekšējo un/vai ārējo drošību saistītām spēka struktūrām, ir bīstama rīcība Latvijas drošībai laikā, kad valsts ne vienmēr spēj zemākā līmeņa drošību sistēmu darbiniekiem nodrošināt pietiekamas sociālas garantijas. Latvijas valdība lūdz palīdzību NATO sabiedrotajiem, tajā pat laikā neveic mājas darbus, lai stiprinātu savu karavīru, robežsargu, policijas, muitas kapacitāti un vienlaikus pieļauj un izplata nepārdomātus paziņojumus, ka izdienas pensijas tiks pārskatītas.

Ja valdība 9 gadus nav spējusi pieņemt izdienas pensiju piešķiršanas koncepciju, tad nav pamats uzskatīt, ka tā to spēs izdarīt arī turpmāk. Ņemot vērā minēto Neatkarīgā muitnieku arodbiedrība no 2017.gada 27.septembra līdz 30.septembrim, Latvijas muitas kontroles punktos rīkos 4 stundu brīdinājuma streiku par izdienas pensiju sistēmas saglabāšanu un izdienas pensijas ieviešanu finanšu, muitas policistiem un muitniekiem no 2018.gada 1.janvāra.

Streikā piedalīsies 278 muitnieki.

Streika laikā iespējams samazināsies uz Eiropas Savienības ārējas robežas noformēto robežšķērsošanas operāciju skaits, kā arī palēlināsies muitas dokumentu noformēšanas laiks (t.sk. kārtojot muitas formalitātes iekšzemes muitas iestādēs). Precīzi laiki un vietas, kurās noritēs streiks (sk.pielikumā). Arodbiedrība sarakstu lūgs publicēt VID mājas lapā.

Lūdzam visus ceļotājus un ekonomiskos operatorus (pārvadātājus), kuri šajā laikā bija plānojuši šķērsot valsts sauszemes robežu ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku ņemt vērā, ka robežšķērsošanas formalitāšu kārtošanas laiks iespējams palielināsies, vai arī izvēlēties šķērsot Eiropas Savienības robežu citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Jau iepriekš atvainojamies visiem par sagādātajām neērtībām. Tomēr uzskatām par nepieciešamu cīnīties par savām interesēm, izmantojot visas Latvijas Republikas Satversmē sniegtās iespējas.