Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Komandējumu laikā teju pusi ceļotāju satrauc iespējamie terorisma draudi

© Publicitātes foto

Lielākā daļa iedzīvotāju, kas dodas komandējumos, par satraucošāko risku darījumu brauciena laikā uzskata terorisma draudus, liecina starptautisks pētījums.

Pētījumā noskaidrots, ka gandrīz puse ceļotāju (45%) terorisma riskus pretstatā citiem ierindojuši pirmajā vietā. Tikmēr 15 % respondentu visvairāk satrauc iespējamā noziedzība uz ielas, 13 % - slimību uzliesmojumi, 12 % - zādzību iespējamība. Vēl 8 % norādījuši, ka svešā zemē, pirmkārt, baidās no nolaupīšanas draudiem, bet 6 % - no dabas katastrofām.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, darījumu ceļotāji ne tikai uzskata terorismu par lielāko apdraudējumu brauciena laikā, bet arī piekrīt, ka tas var ietekmēt biznesa ceļojumu industriju un pat mainīt braucienu regularitāti vai veidu, kādā cilvēki ceļo. Ja vērtē dažādu faktoru ietekmi uz darījumu ceļojumiem, tad 10 punktu skalā respondenti terorismu ierindo pirmajā vietā ar gandrīz 8 punktiem.

Biznesa ceļotājiem tika jautāts arī par, viņuprāt, “drošākajiem” un “nedrošākajiem” galamērķiem. Noskaidrots, ka par darījumu braucienam visdrošākajām lielākā respondentu daļa uzskata attīstītās Ziemeļamerikas un Dienvideiropas pilsētas. Vienlaikus gan salīdzinoši augsts respondentu skaits (vairāk nekā 20%) tās atzīmēja kā “visticamāk drošas” nevis “drošas” vai “ļoti drošas”. Tas varētu atspoguļot ceļotāju kopskatu uz mūsdienu pasauli, apliecinot, ka jebkura pasaules pilsēta var tikt uzskatīta par augsta riska galamērķi.

“Ceļotājiem nākas saskarties ar dažādiem riskiem, sākot no ikdienišķiem līdz pat katastrofāliem, proti, no kabatzagļiem līdz pat globālam terorismam. Mūsdienu pasaulē, neatkarīgi no ceļojuma galamērķa, ir svarīgi būt gataviem arī dažādām nepatīkamām situācijām,” skaidro ceļojumu aģentūras “Latvia Tours” korporatīvās apkalpošanas vadītāja Karina Bezzubova.

Sagatavošanās pasākumi ir dažādi - gan laicīga galamērķī esošo tiesībsargājošo institūciju kontaktu un koordinātu noskaidrošana, pārstāvētās valsts vēstniecības koordinātu noskaidrošana, kā arī apdrošināšanas pasākumi, stāsta K. Bezzubova. Svarīgi apzināties, ka pastāv veselības apdrošināšana, kas pienākas katram Eiropas Savienības pilsonim - to nodrošina Eiropas veselības apdrošināšanas karte, kas pirms došanās ceļā ir jānoformē un jāizņem. Ir arī dažādas maksas ceļojumu apdrošināšanas, kas neplānotos gadījumos var kļūt par “glābšanas riņķi”, tostarp pieejama arī apdrošināšana pret terorisma draudiem, kad šāda negadījuma rezultātā cietušajam tiek izmaksāta konkrēta kompensācija. Tostarp ir tādi ceļojumu apdrošināšanas veidi uzņēmumiem, kas, piemēram, sadarbībā ar “American Express Global Network” piedāvā iespēju reģistrēt un sekot līdzi ikviena komandējumā esošā darbinieka atrašanās vietai, lai krīzes situācijā varētu nekavējoties sniegt nepieciešamo atbalstu, uzsver K. Bezzubova.