Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Raidījums: Valsts valodas prasmes apliecinošas apliecības tirgotas Daugavpilī

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Korupcijas apkarošanas un novēršanas birojs (KNAB) izmeklē, vai Latgalē desmit ārvalstnieki mēģinājuši iegūt nepieciešamo valodas prasmes kategoriju par naudu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Lai saņemtu pastāvīgo uzturēšanās atļauju Latvijā, pretendentam ir jāiesniedz valsts valodas prasmes apliecība par to, ka pārzina latviešu valodu pamatlīmenī. Tas ir jāpierāda eksāmenā, taču izmeklētājiem ir aizdomas, ka šiem trešo valstu pilsoņiem ir nelikumīgi izpalīdzējušas dažas latviešu valodas skolotājas un nu jau bijusī Valsts izglītības satura centra (VISC) valodas prasmes pārbaudes komisijas sekretāre Daugavpilī.

"Pastāv aizdomas, ka tas eksāmenu kārtošanas lieluma īpatsvars tajā reģionā [Daugavpilī] ir patiešām bijis varbūt tāpēc, ka tur ir bijusi iespēja to nokārtot šādā veidā. Bet tās ir tikai aizdomas, es nekādus apgalvojumus neizteikšu," par valsts valodas prasmes pārbaudēm, kuras organizēt ir VISC uzdevums, "de facto" teica KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

VISC apkopotā statistika liecina, ka pērn vairāk nekā ceturtā daļa pretendentu valodas apliecību centušies iegūt Latgalē, no tiem vairāk nekā 750 - Daugavpilī. Visbiežāk apliecības iegūt centušies tie, kuriem tās nepieciešamas darbam, tomēr 8% gadījumu pagājušajā gadā bija saistīti ar vēlmi saņemt pastāvīgo uzturēšanās atļauju vai iegūt Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu.

Daugavpilī šādi eksāmeni vismaz reizi mēnesī notika Lietuviešu biedrībai piederošajā ēkā Teātra ielā 8 pavisam netālu no pilsētas domes. VISC šai namā īrēja telpas - dažas stundas mēnesī uz pārbaudes laiku. Šāda pārbaude notika arī brīvdienās pirms divām nedēļām, kad pēkšņi tur KNAB ar Valsts robežsardzes papildspēkiem.

Aizturēšanas notika gan sestdien, gan svētdien, un iesaistīto personu skaits ir iespaidīgs, atklāj KNAB priekšieks: "Tur patiešām bija gan aizturētas personas, kuras šo prettiesisko labumu deva, gan tās, kuras, iespējams, bija starpnieki un līdzdalībnieki, gan tās, kurām bija jāpieņem lēmumi - savā ziņā amatpersonas attiecībā uz šo valsts valodas eksāmena kārtošanu. (...) Tika aizturētas faktiski 15 personas. 10 no tām - citu valstu pilsoņi, trešo valstu pilsoņi, pārējās - Latvijas rezidenti."

No ārvalstniekiem četri ir Krievijas pilsoņi, taču starp aizturētajiem ir arī citu NVS valstu un atsevišķu Āzijas valstu pārstāvji. KNAB uzskata, ka viņu mērķis bija iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā, kas dod arī tiesības brīvi pārvietoties pa Eiropas Savienību. Eksāmena komisijas locekļiem dotais labums šai gadījumā nebija ziedi, konfektes vai alkohols, uzsver Straume: "Tā ir nauda, un tā ir pietiekami vērā ņemama nauda, lai uztvertu to kā kukuli vai prettiesiski saņemtu labumu."

Lai gan VISC nedēļas sākumā paziņoja, ka KNAB ir pieprasījis dokumentus par trīs bijušajiem valsts valodas komisijas āršatata darbiniekiem, vēlāk izrādījās, ka kriminālprocesa uzsākšanas laikā viņiem līgumattiecības ar centru bija. Komisijas locekļus-vērtētājus centrs izvēlas iepirkuma procedūrā. Pēdējais iepirkums notika 2016.gada sākumā, kad uz diviem gadiem atlasīti 24 vērtētāji. Savukārt ar vietējās komisijas sekretāru Daugavpilī vairākus gadus tika slēgts uzņēmuma līgums. Tagad centra mājaslapā paziņots: turpmāk valsts valodas prasmes pārbaudes Latgales reģionā notiks tikai Rēzeknē.

VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Bērziņa "de facto" atzina: "Mūsu organizētās valsts valodas prasmes pārbaudes, jā, uz šo brīdi tās Daugavpilī vairs nenotiek, kamēr mēs atradīsim šo cilvēku." Pēdējā pārbaude Daugavpilī notika 9.septembrī - dienā, kad notika KNAB veiktās aizturēšanas. Vaicāta, vai sekretārs ir aizgājis no darba un tas ir saistīts ar kriminālprocesu, VISC pārstāve atbild: "Jā, šis sekretārs bija viena no personām, ar kurām tika izbeigtas līgumattiecības."

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Līgumus VISC lauza arī ar diviem vērtētājiem, taču ne šo personu, ne Daugavpils sekretāra vārdu iestāde neatklāj. "de facto"gan izdevās noskaidrot, ka viena no aizdomās turētajām ekspertēm varētu būt Daugavpils Centra vidusskolas skolotāja Dace Aizpuriete. Viņas darbavieta pagājušajā nedēļā no izmeklētājiem saņēma vēstuli, ka skolotājas prombūtne pirmdienā esot attaisnota. Pati Aizpuriete "de facto" īsziņā paziņoja, ka komentāru nebūs, lai netraucētu izmeklēšanas gaitai.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā