Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Ko par autovadītājiem Latvijā domā citi šoferi?

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas autovadītāji tiek vērtēti kā neapdomīgi un arī agresīvi, savukārt stereotips par sievietēm kā sliktākām autovadītājām mazinās, noskaidrots lielākā pašmāju degvielas tirgotāja AS “VIRŠI-A” veiktajā interneta aptaujā.

Aicinot novērtēt Latvijas autovadītājus, par neapdomīgiem citus Latvijas autovadītājus ir nosaukuši 72,7% aptaujas respondentu, savukārt otra aptaujā populārākā norādītā iezīme ir agresivitāte, kam seko lēnīgums uz ceļa.

Interesanta tendence vērojama, aicinot novērtēt sevi, izvēloties vienu no autovadītāju tipiem - vairāk kā puse aptaujāto (58%) paši sevi dēvē par mierīgiem braucējiem. 19,4% no respondentiem atzinuši, ka sevi vērtē kā pieredzējušus ekspertus, savukārt 14,5% sevi vērtē kā ceļa pavēlniekus.

Aptaujas dati liecina, ka stereotips par sievietēm kā sliktām autovadītājām sabiedrībā mazinās. Vaicājot, vai sievietes-autovadītājas ir sliktākas par vīriešiem-autovadītājiem, aptuveni viena trešdaļa jeb 34,5% norādīja, ka tam nepiekrīt, savukārt aptuveni tikpat respondentu (32,4%) to nosauca par stereotipu. Salīdzinoši neliels skaits jeb 13,5 % aptaujāto atbildēja apstiprinoši - sievietes-autovadītājas ir sliktākas par vīriešiem-autovadītājiem.

Raimonds Subatovičs/ F64 Photo Agency

Skaidrojot, vai respondenti paši sevi uzskata par labiem autovadītājiem, lielākā daļa jeb 78,4% atzina, ka vienmēr varētu būt labāk, kamēr 13,1% sevi uzskata par lieliskiem autovadītājiem. Tikai 8,5% norādījuši, ka neuzskata sevi par labu autovadītāju.

Noskaidrojot iemeslus, kas traucē autovadītājiem veiksmīgi pārvietoties uz ceļa, respondenti visbiežāk atzīmēja ceļu tehnisko stāvokli (33,5%), citu satiksmes dalībnieku ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu (23,5%) un arī autovadītājus, kas “tūļājas” (20,3%).

Drošībai, vadot automašīnu, tiek pievērsta būtiska uzmanība

Vaicājot par savu un pasažieru drošību automašīnā, vairākums jeb 66,8% respondentu norādīja, ka rūpējas par savu un pasažieru drošību - paši vienmēr piesprādzē drošības jostu un aicina to darīt arī pārējiem mašīnā sēdošajiem. Diemžēl 6% no aptaujas respondentu drošības jostu izmantošanai uzmanību nepievērš.

Arī mobilo telefonu izmantošana pie automašīnas stūres tiek vērtēta negatīvi - vairākums jeb 87,5% piekrīt, ka telefona lietošana pie stūres negatīvi ietekmē braukšanu, savukārt 12,5% respondentu norādīja, ka pieredzējušiem šoferiem tas grūtības nesagādājot.