Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Dabas vērotājs prognozē, kad gaidāms pirmais sniegs

© F64

"Pagājušajos Miķeļos (29. septembrī) dienas pirmā puse bija mākoņaina, vēlāk saulains un saulrietā atkal mākoņi. Bez nokrišņiem. Vējš pūta no austrumiem, vēlāk no ziemeļrietumiem. Tas norāda uz to, ka ziema būs mērena, bet ar īslaicīgiem aukstuma viļņiem janvārī un februārī," secina dabas vērotājs Vilis Bukšs.

"Oktobris, kā jau galvenais rudens mēnesis, pilnā apjomā attaisnos savu nosaukumu. Ja seko ticējumam, kāds laiks 16. augustā, tāds oktobrī, tad Veļu mēnesim kopumā jāatbilst ilggadējiem vidējiem šā mēneša temperatūras, nokrišņu un vēja rādījumiem.

Mēneša pirmajās dienās īslaicīgs, mērens rudens lietus un temperatūra dienās plus 8, 13 grādi. Laikā ap 8. oktobri skaidrās bezvēja naktīs iespējamas rudens salnas līdz mīnus 2 grādiem. Nokrišņi gan lietus, gan arī krusas veidā. Oktobra vidū mākoņi mīsies ar saulīti, nokrišņi īslaicīgi, temperatūra dienās plus 10, 15 grādi.

Laikā ap 20. oktobri, kas ir viena no dienām kas paredz ziemu, nokrišņi īslaicīgi un temperatūra ap plus 10. Oktobra otrajā pusē bieži mākoņains, īslaicīgi nokrišņi un temperatūras pārsvarā plus 5, plus 12 grādi. Pēc 25. oktobra naktīs viegls rudens sals, nokrišņi īslaicīgi un dienās no nulles līdz plus 5 grādiem. Šajā laikā neliels sniegs un līdz ar to ceļi slideni. No 23. oktobra līdz mēneša beigām vējains, iespējamas arī rudens vētras.

Oktobris tradicionāli ir rudens vēju laiks. Šoruden vējainu dienu vairāk mēneša sākumā un beigās.

Veļu mēnesī bez mitas pārvietojas gājputni. Mēneša pirmajā pusē lido dzērves, zosis. Pēc Pokrova (Vecais lapkritis) arī gulbji. Ja gulbji vēl nelido, tad, kā vēsta ticējums, ātrāk par Ziemassvētkiem ziemu nav ko gaidīt. Ja ierodas zīdastes, tad Somijā jau snieg…

Tālāk sekojošais novembris jau būs ar slapjdraņķi, lietu, sniegu un ziemas klauvējieniem mēneša beigās," raksta Vilis Bukšs.