Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Lems par finansējuma piešķiršanu lietavās cietušajiem novadiem

© REUTERS/ SCANPIX

Šodien Ministru kabinets (MK) lems par finansējuma piešķiršanu augusta lietavās cietušajiem novadiem, liecina MK publiskotā informācija.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) līdzekļus lūgusi piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Apkopojot 22 novadu iesniegtos pieprasījumus kopējā ministrijas pieprasītā summa ir 2 919 399 eiro.

VARAM pārziņā ir kompensāciju nodrošināšana novadu infrastruktūras objektu atjaunošanas darbiem. Visvairāk cietuši ir pašvaldību ceļi, tilti, pārbrauktuves, tāpat arī bojāti ēku jumti, applūduši pagrabi un konstatēti citi nozīmīgi bojājumi.

Lai vienotos par lietavu un plūdu radīto seku likvidēšanu, izmaksām un turpmāko rīcību 28.septembrī VARAM ministra Kaspara Gerharda vadībā notika Koordinācijas padomes sēde, kurā piedalījās zemkopības ministrs un satiksmes ministrs, kā arī Kārsavas, Krāslavas un Rēzeknes novada priekšsēdētāji. Padomes sēdē tika nolemts, ka virzot pieprasījumu par finansējuma piešķiršanu cietušajām pašvaldībām pašvaldību infrastruktūras objektiem, VARAM nepieprasīs 30 procentu līdzfinansējumu no pašvaldību budžeta.

coyot/pixabay.com

Tāpat MK šodien jālemj par finansējuma piešķiršanu pieciem, 12.augusta vētrā cietušajiem novadiem.

Plānots izskatīt Lubānas, Raunas, Gulbenes, Saulkrastu un Vecpiebalgas novadu finansējuma pieprasījums infrastruktūras objektu atjaunošanas darbiem, kuriem kopējā nepieciešamā summa ir 216 671 eiro.

Lielākie postījumi vētras laikā nodarīti dažādām ēkām - norauti jumti un ēku apmetumi, kā arī sagāzti neskaitāmi koki, kuri apgrūtināja vai pilnībā paralizēja iedzīvotāju sadzīvi.