Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kontrole: VID netiek īsti galā ar pārmaksāto nodokļu atmaksu

© Lauris Aizupietis/f64

Pārmaksāto nodokļu atmaksa ir viens no nodokļu administrēšanas būtiskiem un nodokļu maksātājiem nozīmīgiem procesiem. Valsts kontrole (VK) revīzijā secinājusi, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) īsti netiek ar to galā.

Deviņiem tūkstošiem pensionāru ar invaliditāti, nepiemērojot šīm personām pienākošos atvieglojumus, 2016. gadā tika izmaksāta mazāka pensija, nekā faktiski pienāktos, norāda valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Rezultātā ik mēnesi šiem pensionāriem tika ieturēts vidēji par 12,4 eiro lielāks iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Iemesls - pensionāriem tiek prasīts aizpildīt elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas elektroniskās deklarēšanās sistēmā jeb EDS, lai gan tur sniedzamā informācija jau ir gan VID, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā. Turklāt vairāk nekā 800 no šīm personām šajā laikā mirušas un nevarēja izmantot tiesības pēc 2017. gada 1. marta iesniegt gada ienākumu deklarācijas, lai saņemtu pārmaksātā IIN atmaksu kopumā par 0,7 miljoniem eiro.

Valsts kontrole jau pērn izteica pārmetumus VID par savlaicīgi neveiktu pārmaksāto nodokļu atmaksu. 2015. gadā VID laikus nespēja atmaksāt 57,1 miljonu eiro, tajā skaitā 14,2 miljonus eiro par pārmaksāto IIN. Pērn VID savlaicīgi nebija atmaksājis 23,6 miljonus eiro. Turklāt, neievērojot nodokļu administrācijas pienākumu, VID nemaksāja nokavējumu naudu. Pēc VK aplēsēm, Valsts ieņēmumu dienestam kavējumu naudās nodokļu maksātājiem pērn vajadzēja izmaksāt aptuveni 30 tūkstošus eiro.

VK pārmetums par nokavējuma naudas nemaksāšanu ir novērsts, saka VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja. «Ņemot vērā šogad veiktās izmaiņas likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, VID līdz gada beigām veiks nokavējuma naudu aprēķinu un izmaksās to nodokļu maksātājiem. Nokavējumu nauda tiks aprēķināta 0,03 procentu apmērā no tās summas, kas ir jāatmaksā deklarācijas iesniedzējam par katru nokavētu dienu. Lai to saņemtu, papildu iesniegumi no nodokļu maksātājiem nav nepieciešami,» Neatkarīgajai apliecināja VID. Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, ja VID ar 100 eiro atmaksu kavēsies vienu dienu, klientam papildus tiks samaksāti 0,03 eiro, ja kavējums būs 30 dienu, tad nokavējuma naudā nodokļu maksātājs saņems 0,90 eiro.

Ņemot vērā izmaiņas neapliekamā minimuma aprēķināšanā, kas mazo algu saņēmējiem atbalstu ļauj gūt, tikai iesniedzot gada ienākumu deklarācijas, no šāgada 1. janvāra līdz 30. septembrim VID ir iesniegtas vairāk nekā 800 000 gada ienākumu deklarāciju, kamēr visa 2016. gada laikā bija aptuveni 722 000 deklarāciju. Tātad jau šobrīd pieaugums ir 11 procentu. Tomēr, neraugoties uz būtisko pieaugumu, VID tikai attiecībā uz 700 deklarācijām jeb 0,16 procentos gadījumu ir kavējis likumā noteikto trīs mēnešu atmaksas termiņu.

VK saskata arī problēmas mirušo personu nodokļu pārmaksu dzēšanas procesa normatīvajā regulējumā, jo tiesību akti precīzi nenosaka, kādā termiņā tas ir jāizdara. VK pieļauj, ka, interpretējot likumu, VID nodokļu pārmaksas 2016. gadā ir dzēsis priekšlaicīgi gandrīz 300 personām, kuras mirušas 2015. gadā. Potenciālie mantinieki par to nevar iegūt informāciju no VID, līdz ar to mantiniekiem tiek liegta iespēja izvērtēt mantošanas procedūrai nepieciešamo resursu samērību pret iespēju saņemt mantojuma atstājēja nodokļu pārmaksu.

VID noraida VK pārmetumus par to, ka mantiniekiem nav iespējams atgūt nodokļu pārmaksu, kas pienākas jau mirušām personām. «Vēršam uzmanību, ka jau šobrīd mantinieki šo pārmaksu var atgūt mantošanas procesā. Attiecīgās mantojuma lietas ietvaros notāram vai tiesu izpildītājam ir jāvēršas VID, un viņam tiek sniegta informācija par nodokļu pārmaksas apmēru,» saka VID speciāliste. VID atgādina, ka gada ienākumu deklarāciju par 2016. gadu, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem un diferencēto neapliekamo minimumu, var iesniegt trīs gadu laikā, tas ir, vēl visu 2017. gadu un līdz pat 2020. gada 16. jūnijam.