Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kā zaļā elektrība kļuva par politiķu ģimeņu biznesiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

1995. gadā Māra Gaiļa Valdība izdod pirmos noteikumus un likumu, kas paredz īpašu atbalstu jeb dubulto tarifu nelieliem HES.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēsta, ka Satversmes tiesa 2 gadus vēlāk noteikumus atceļ. 1998.gada septembrī premjera tēvzemieša Gundara Krasta un Ekonomikas ministra Laimoņa Strujēviča vadībā Valdība nolemj, ka valsts noteiks kvotas, cik elektrības par dubulto cenu iepirks no mazajām hidro, saules un vēja stacijām, kas uzbūvētas līdz 2005.gadam.

Latvijā sākas mazo HES bums. Un biznesā iezīmējas Tautas partijas cilvēki - par nozari atbildīgā ekonomikas ministra vēlāk premjera Aigara Kalvīša sieva Kristīne, Kalvīša biznesa partneris Edgars Kārkls un medību partneris Jānis Sprinovskis, kam pastarpināti ir biznes Braslas, Cirīšu un Spridzēnu mazajos HES.

2008.gadā šīs trīs satacijas no valsts saņem gandrīz vienu miljonu latu - tobrīd tā bija sestā daļa no visas naudas, ko valsts maksāja mazo HES īpašniekiem, norāda raidījums.

2002.gadā elektrību sāk ražot vēja parks Grobiņā. To izveido uzņēmējs Juris Kajaks. Tolaik baumo, ka aiz viņa patiesībā stāv Andris Šķēle, kura vadītā valdība Kajakam izsniedza atļauju attīstīt vēja parku. Šķēle saistību noliedz. Bet jau vairākus gadus vēlāk vēja parks Grobiņā pastarpināti nonāk Šķēles ģimenes īpašumā.

Jānis Vecbrālis/ F64 Photo Agency

Ar Šķēles ģimeni saistītie 11 uzņēmumi ''Vēja parks'' elektrību valstij pagājušajā gadā notirgoja par gandrīz četras reizes augstāku cenu nekā elektrība maksāja "Nord Pool" biržā, kopā saņemot 3,9 miljonus.

2005.gadā, kad premjers ir Aigars Kalvītis un Ekonomikas ministriju vada Krišjānis Kariņš, tiek pieņemts jauns Elektro enerģijas tirgus likums. Ar šo likumu ievieš OIK.

2007.gadā Valdība elektrības cenu piesaista gāzes cenai. 2008.gadā gāzes cena bija augsta un elektrības rēķini tāpēc lietotājiem būtiski pieauga.

2009.gadā aizejošā Godmaņa valdība un Ekonomikas ministrs Gerhards pēdējās dienās izdara diva būtiskas izmaiņas - izdala biogāzes staciju kvotas. Tās saņem ar Tautas partiju saistīts Liepājas uzņēmējs Andris Griģis. Un arī būtiski paceļ cenas par cik valsts iepirks vēja, mazo hes un biomasas staciju elektrību.

Valda Dombrovska valdība cenu kāpumu atceļ un izsniedz papildus kvotas jaunām biogāzes stacijām, lai tās varētu saņemt arī zemnieki.

Radījums "Nekā personīga" informē, ka līdzīgs haoss valda dalot iespējas būvēt vēja stacijas. 2008.gadā Godmaņa valdība sludina vēja enerģijas iepirkumu. Pretendentu bija maz, konkursu aptur. To vēlreiz ar mainītiem noteikumiem sludina 2009.gadā Valda Dombrovska kabinets ar ekonomikas ministru Arti Kamparu. Piesakas 40 gribētāji. 70% no visa iepirkuma nonāk vienas firmas “Rapsol” rokās, jo Ekonomikas ministrija iespējas attīstīt vēja parkus izdala pēc principa, kurš pirmais iesniedzis pieteikums. Uzņēmums iepriekš bijis saistīts ar Tautas partijas uzņēmēju Sprinovski.

Ekonomikas ministrija 2012.gadā sarēķina, ka atļaujas bio, vēja un mazo hes staciju būvniecībai izdalīts tik plašā apmērā, ja visas sāktu ražošanu, OIK maksājums elektrību gala patērētājam sadardzinātu 10 reizes. Valdība izsludina moratoriju - atjaunojamā resursa stacijām jaunas licneces līdz 2020.gadam vairs neizdos.

Gadrīz pusi OIK saņem Latvenergo termo elektro centrāles.

Agrākais Ekonomikas ministrs Artis Kampars pēc amata pamešanas atzinās, ka nebijis pareizi būvēt Latvenergo TEC 2 otro kārtu, jo tas vēl vairāk sadārdzinājis elektrības cenu. Bet, viņam amatā nonākot, visi projekti bijuši izstrādāti, dokumenti sagatavoti, un atlicis tos tikai parakstīt.

Prognozes un aprēķini liecina, ka elektrības cena visticamāk pieaugs. Tāpēc šovasar ekonomikas ministrija Valdībai piedāvāja, ka varētu atbrīvoties no OIK maksājuma, kas pienākas Latvenergo TECiem. Plāns ir veikt vienreizēju kompensācijas maksājumu. Neoficiāli izskanējis, ka tas varētu būt gandrīz pusmiljrds eiro.