Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kultūras objekti iestrēguši dažādās stadijās

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Šogad pēc rekonstrukcijas durvis vēruši divi Kultūras ministrijas pārziņā esošie objekti – Tabakas fabrika, kur ir Jaunā Rīgas teātra (JRT) pagaidu telpas, un rakstnieka Jāņa Akuratera memoriālais muzejs. Vēl aktīva būvniecība notiek četros, iepirkuma stadijā iestrēguši trīs lieli projekti, bet rindā gaida vēl vairāki – starp kuriem ir arī Arsenāls.

«Šogad pēc astotā pārceltā termiņa beidzot pabeigta JRT pagaidu telpu pārbūve Tabakas fabrikā. JRT ir ievācies ēkā, bet patlaban vēl notiek pielāgošanas darbi. Tāpat pirms mēneša ar jaunu ekspozīciju durvis vēra Akuratera muzejs,» Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā ar paveikto iepazīstināja KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Lielākie būvniecības darbi pašreiz notiekot Muzeju krātuvē Pulka ielā, krātuvi plānots pabeigt 2019. gada aprīlī vai maijā. Bijusi gan zināma aizkavēšanās, jo bija jāpārprojektē kolonnas ēkas priekšā tāpēc, ka radušās šaubas par to noturību un drošību. Taču risinājums ir atrasts, un celtniecību varot turpināt. Vēl arī Mencendorfa muzejam tiekot mainīts jumts, bet Liepājas Mūzikas vidusskolā tiek atjaunota fasāde, kas bijusi ļoti sliktā stāvoklī, un nācies pat uzlikt norobežojošas lentes, lai cilvēkus neapdraudētu brūkošie ķieģeļi. Savukārt Rīgā, Nacionālajā vēstures muzejā, kas atrodas Brīvības ielā, bijušās Vēstures un filozofijas fakultātes telpās, tiek pielāgotas telpas Latvijas muzeju kopizstādei, kas veltīta valsts simtgadei.

Iepirkuma stadijā ir trīs lieli objekti, kas iestrēguši «dažādos sarežģījumos»: Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM), JRT un Rīgas pils Konventa (Kastelas) daļa. Pēdējā no tiem notiekot arheoloģiskie izrakumi. Attiecībā uz termiņiem - JRT un Kastela varētu būt gatavi 2021. gadā, RMM - nākamgad, skaidroja S. Voldiņš. Projektēšanas un plānošanas stadijā ir vairāki projekti. «Sāpju bērns numur viens» ir Nākotnes nams - Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcija. Patlaban vēl notiekot saskaņojumi ar Rīgas domes atbildīgajām institūcijām, un cerams, ka šomēnes projekts beidzot tiešām tiks iesniegts būvvaldei. Vēl divi objekti tiks finansēti ar Eiropas Savienības (ES) fondu naudu. Viens no tiem ir Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) teātra dekorāciju darbnīcas un mēģinājumu zāle Lubānas ielā 80. Pašā LNOB nav šādu telpu, tāpēc dekorācijas tiekot gatavotas un montētas uz Jaunās zāles skatuves, kura šā iemesla dēļ reti kad tiek izmantota savam pamatmērķim. Lai gan ēka Lubānas ielā ir sliktā stāvoklī, tomēr, piesaistot ES finansējumu, to var atjaunot, un tad visas dekorācijas varētu gatavot un uzglabāt ārpus pilsētas centra, norādīja KM valsts sekretārs. Otrs objekts ir prototipēšanas darbnīcas Briāna ielā 13 (iepretim Tabakas fabrikai), kur bija Vieglās rūpniecības skola, un ko dala uz pusēm Mākslas akadēmija un Rīgas Dizaina skola.

Energoefektivitātes ieguldījumos rindā gaida virkne ēku: Latvijas Nacionālais arhīvs, Daugavpils Mūzikas vidusskola, Valmieras, Dailes un Leļļu teātri. Ir sākti darbi arī pie Arsenāla, kas atzīta par vidi degradējošu ēku, projektēšanas. «Tā kā RD tām būvēm, kas noklātas ar zaļajiem sietiem, uzliek lielāku nekustamā īpašuma nodokli, tas KM gadā izmaksā 80 000 eiro,» teica S. Voldiņš, piebilstot, ka nākamā gada vidū varētu būt gatavs pirmais projekta uzmetums. Lai atbrīvotu Arsenālu, vispirms ir jādabū gatavas muzeju krātuves, uz kurieni pārvietot visu izstāžu zāles krājumu. Diemžēl lielākā problēma Arsenālam ir pamati un hidroizolācija, kuri, izrādās, izmaksās būs dārgāk, nekā sākotnēji bija iecerēts. Vēl arī tuvākajā laikā paredzēts atjaunot KM ēkas fasādi, kas pēdējo reizi to piedzīvojusi 90. gados. Šim mērķim finansējums tiks rasts no iekšējām rezervēm.

S. Voldiņš pauda gandarījumu, ka Dziesmu un deju svētku abu objektu (tie nav KM pārziņā) - Mežaparka Lielā estrāde un Daugavas stadions - rekonstrukcija virzās uz priekšu atbilstoši noteiktajiem termiņiem, un viss liecinot, ka tie tiks pabeigti līdz attiecīgi 18. jūnijam un 15. maijam.