Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs: Desmit gadu laikā jāatrisina nepilsoņu bērnu jautājums

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Turpmākie desmit gadi varētu būt pārejas periods, lai atrisinātu jautājumu saistībā ar nepilsoņa statusa piemērošanas izbeigšanu bērniem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs teica, ka šis arī varētu būt laiks, kad noris atbilstošs darbs izglītības iestādēs.

Jansons pauda nožēlu, ka nav notikušas konstruktīvas diskusijas par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu izbeigt nepilsoņu statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem. Viņš uzskata, ka tam bijuši vairāki klupšanas akmeņi, tai skaitā uzdevumu augstumos neesot bijuši par Vējoņa komunikāciju atbildīgie cilvēki. Viņš ir pārliecināts, ka prezidenta priekšlikums sabiedrībai tika pasniegts nepareizi.

Arī atsevišķu deputātu raisītās diskusijas nav nākušas par labu. "Absolūti sajauca cilvēku prātus, un tas praktiski tika norakts," izteicās Jansons.

Tiesībsargs norādīja, ka ir lūdzis parlamentu un Ministru prezidentu ņemt vērā, ka, pirmkārt, nepilsoņi nav bezvalstnieki, kā to daži mēģinot pasniegt, arī viens otrs Saeimas deputāts.

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Tāpat Jansons veltīja pārmetumus Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāram Nilam Muižniekam, kurš "oficiālajos ziņojumos šos nepilsoņu bērnus apsauc par bezvalstniekiem, kas nav pareizi".

Kā ziņots, Saeima septembrī noraidīja Vējoņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Iniciatīva paredzēja vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 2018.gada 1.jūnija. Likumprojekta bija anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

Savukārt Jansons iepriekš aicinājis Vējoni nepieļaut tālākās diskusijas pārtraukšanu saistībā ar nepilsoņa statusa piemērošanas izbeigšanu bērniem. Vēstulē Vējonim viņš uzsvēris, ka prezidenta priekšlikums par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem vērtējams kā pozitīvs, jo Saeimas balsojums būtu bijis nozīmīgs solis valsts virzībā uz saliedētas sabiedrības izveidošanos un nostiprināšanos.