Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kalniņš: NBS speciālo operāciju spējas ir sasniegušas ļoti augstu kvalitāti

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Pateicoties sadarbībai ar ASV, speciālo operāciju spējas Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) ir sasniegušas ļoti augstu kvalitāti, tiekoties ar ASV armijas Speciālo operāciju pavēlniecības Eiropā komandieri ģenerālleitnantu Kenetu Tovo, sacīja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM), tikšanās notika, lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes, ASV sniegto atbalstu Latvijai operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros, kā arī Latvijas un ASV karavīru sadarbību militārajās mācībās un kopīgos treniņos.

"Speciālo operāciju spējas Latvijas Bruņotajos spēkos ir sasniegušas ļoti augstu kvalitāti, un tas lielā mērā ir paveikts, pateicoties lieliskajai sadarbībai ar ASV sabiedrotajiem. Šodienas izaicinājumi liek mums vēl vairāk intensificēt speciālo spēju attīstību un padziļināt sadarbību ar ASV. Augsti kvalificēti ASV speciālisti ar lielu pieredzi krīzes rajonos sniedz būtisku pienesumu NBS operacionālo spēju izaugsmē. Arī Latvijas karavīri dalās ar savu pieredzi un mākslu uzdevumu izpildē, tāpēc ieguvēji esam visi kopā," gandarījumu pauda Kalniņš.

Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Savukārt Tovo uzsvēra, ka Latvija ir uzticama NATO dalībvalsts un nozīmīgs ASV sabiedrotais. "Mūsu karavīri plecu pie pleca kopā ir dienējuši kaujas operācijās Afganistānā un Irākā. Pastāvīga ASV speciālo operāciju spēku klātbūtne Latvijā un Baltijas valstīs kopš 2014.gada ir ciešs apliecinājums mūsu apņēmībai atturēt jebkāda veida agresiju pret mūsu sabiedrotajiem un Aliansi," teica ģenerālleitnants.

Ministrijā atgādina, ka šogad Latvijas Speciālo uzdevumu vienībai apritēja 25 gadi. Speciālo uzdevumu vienība dibināta 1991.gada 19.septembrī un ir īpaši organizēta, ekipēta un apmācīta NBS vienība speciālo operāciju veikšanai. Vienības devīze ir "Drošais uzvar", simbolizējot to, ka uzvar tas, kurš ir drošs par savām spējām un saviem cīņu biedriem. Kaujinieka simbols ir zaļā berete.

Kopš šogad veiktajām izmaiņām NBS struktūrā, Speciālo uzdevumu vienība atrodas Speciālo operāciju pavēlniecības sastāvā.