Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Austrumu slimnīcā ar sarežģītu operāciju glābts no piektā stāva nokritis vīrietis

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu komanda, veicot mazinvazīvu operāciju, glābusi dzīvību 41 gadu vecam pacientam, kuram pēc kritiena pa piektā stāva logu līdztekus daudzām smagām traumām bija bojāta krūšu aorta, kas ir lielākais asinsvads cilvēka ķermenī.

Kritiena rezultātā vīrietis bija guvis ribu un krūšu kaula lūzumus, plaušu un citu iekšējo orgānu sasitumus, tomēr dzīvībai visbīstamākā trauma bija krūšu aortas sieniņas bojājums.

„Krūšu aorta ir lielākais asinsvads cilvēka ķermenī, kura diametrs var sasniegt 3 centimetrus. Ja bojājumu dēļ aortas sieniņa būtu pārplīsusi, sāktos ļoti smaga iekšēja asiņošana un vīrietis gandrīz tajā pašā mirklī nomirtu. Tādēļ jāsaka, ka viņš bija dzimis laimes krekliņā, jo bīstamais aortas bojājums tika ļoti ātri konstatēts un novērsts,” stāsta Austrumu slimnīcas asinsvadu ķirurģe Patrīcija Ivanova, kura kopā ar asinsvadu ķirurģu Intu Ūdri, invazīvo radiologi Sanitu Ponomarjovu un mediķu komandu vīrietim veica operāciju, novēršot dzīvību apdraudošo bojājumu.

Mazinvazīvās operācijas gaitā pacientam aortā tika ievietots īpašs stents, ko dēvē par stentprotēzi, ar to nosedzot krūšu aortas bojāto vietu. Lai arī apdraudējums dzīvībai ir novērsts, pacienta stāvoklis joprojām ir smags, un viņš atrodas intensīvās terapijas nodaļā.

Pašlaik Austrumu slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur izveidota īpaša Politraumu vienība un 24 stundas diennaktī pieejami visi speciālisti, kuri var būt nepieciešami pacienta ar politraumu glābšanai un aprūpei.

Austrumu slimnīcā ik gadu nonāk vidēji 600 pacientu ar diagnozi "politrauma", no kuriem aptuveni 200 pacientiem ir sevišķi smagi vairāku ķermeņa daļu bojājumi, kas nopietni apdraud dzīvību. Kā liecina Austrumu slimnīcas apkopotā statistika, biežākie politraumu gūšanas iemesli ir ceļu satiksmes negadījumi (aptuveni 65%), kritieni no augstuma (21%), kritieni pa trepēm (7%), kā arī kritieni, braucot ar divriteni, kautiņi, smaguma uzkrišana un saduršana.