Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pateicība mediķiem. Izglābti pēc smagas autoavārijas un kritiena no piektā stāva

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu slimnīcā un P. Stradiņa slimnīcā izglābti divi pacienti pēc smagām traumām – viens pacients, 41 gadu vecs vīrietis, bija izkritis pa piektā stāva logu, otrs 18 gadus vecs pacients bija cietis smagā autoavārijā.

Rīgas Austrumu slimnīcā ārstu komanda izglāba dzīvību 41 gadu vecajam pacientam, kurš pēc kritiena pa piektā stāva logu bija guvis daudzas smagas traumas, turklāt viņam bija bojāta krūšu aorta, kas ir lielākais asinsvads cilvēka ķermenī.

Kritienā vīrietis bija guvis ribu un krūšu kaula lūzumus, plaušu un citu iekšējo orgānu sasitumus, tomēr dzīvībai visbīstamākā trauma bija krūšu aortas sieniņas bojājums. «Krūšu aorta ir lielākais asinsvads cilvēka ķermenī, kura diametrs var sasniegt trīs centimetrus. Ja bojājumu dēļ aortas sieniņa būtu pārplīsusi, sāktos ļoti smaga iekšēja asiņošana, un vīrietis gandrīz tajā pašā mirklī nomirtu. Jāteic, ka viņš bija dzimis laimes krekliņā, jo bīstamais aortas bojājums tika ļoti ātri konstatēts un novērsts,» stāsta Rīgas Austrumu slimnīcas asinsvadu ķirurģe Patrīcija Ivanova. Viņa kopā ar asinsvadu ķirurģu Intu Ūdri, invazīvo radioloģi Sanitu Ponomarjovu un mediķu komandu vīrietim veica operāciju, novēršot dzīvību apdraudošo bojājumu.

Mazinvazīvās operācijas gaitā pacientam aortā tika ievietots īpašs stents, ko dēvē par stentprotēzi, ar to nosedzot krūšu aortas bojāto vietu. Tomēr, lai arī apdraudējums dzīvībai ir novērsts, pacienta stāvoklis joprojām ir smags, un viņš atrodas intensīvās terapijas nodaļā, pastāstīja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa. Pašlaik Austrumu slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur izveidota īpaša Politraumu vienība un 24 stundas diennaktī pieejami visi speciālisti, kuri var būt nepieciešami pacienta ar politraumu glābšanai un aprūpei.

Pēc P. Stradiņa slimnīcā pavadītiem diviem ar pusi mēnešiem no Neiroķirurģijas nodaļas izrakstīts pacients, kuram Stradiņa slimnīcā veiktas sarežģītas galvas un mugurkaula operācijas. Pacients ir 18 gadus vecs vīrietis, kurš smagās traumas guvis autoavārijā. Jaunais puisis uz Stradiņa slimnīcu tika pārvests 2. augustā no reģionālās slimnīcas, kur viņam tika sniegta pirmā palīdzība. Stradiņos pacients nonāca ar plašu galvaskausa lūzumu, galvas smadzeņu saspiedumu un asinsizplūdumiem, mugurkaula krūšu un kakla daļas skriemeļu lūzumiem ar muguras smadzeņu kontūziju, atslēgas kaula lūzumu, smagu plaušu kontūziju. Pacientam tika veikta steidzama galvas operācija, izceļot uz iekšu iespiesto lielo galvaskausa fragmentu, evakuējot asinsizplūdumu un veicot kontuzēto un tūskaino smadzeņu atbrīvošanu no ārējā spiediena, vienlaikus ievietojot smadzenēs īpašu sensoru, kas ārstiem sniedza informāciju par spiedienu galvas smadzenēs, ļaujot pielāgot atbilstošu ārstēšanu. Par pacienta dzīvību mēnesi kopā ar neiroķirurgiem cīnījās arī intensīvās terapijas nodaļas personāls.

Stāvoklim uzlabojoties, kad pacients jau spēja patstāvīgi elpot, viņš tika pārvests uz slimnīcas Neiroķirurģijas nodaļu. Pacientam tika veiktas vēl divas operācijas - vispirms ievietots atpakaļ izņemtais galvaskausa fragments, bet pēc tam veikta nestabilā mugurkaula krūšu daļas skriemeļa lūzuma fiksācijas operācija, kā arī uzsākta agrīnā rehabilitācija, lai pacients atgūtu kustību un runas spējas. «Visi esam priecīgi redzēt, ka puisis pēc ilgstošas ārstēšanās var doties uz rehabilitācijas centru» saka Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis. Viņš uzskata, ka visus pacientus ar smagām galvas un mugurkaula traumām, kuriem nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, būtu nekavējoties jātransportē uz specializētu neiroķirurģijas nodaļu. Plaši starptautiski neirotraumu pētījumi un Eiropas valstu pieredze liecina, ka lielākas izveseļošanās izredzes ir pacientiem, kuri nokļūst specializētos centros tiešā neiroķirurgu uzraudzībā, nevis tiek ārstēti reģionālajās slimnīcās, uz kurām neiroķirurgi dodas kā konsultanti. Pacienta stāvoklis pašlaik raksturojams kā labs, tomēr atveseļošanās vēl turpināsies ar rehabilitāciju.

***

Politrauma

• Rīgas Austrumu slimnīcā ik gadu nonāk vidēji 600 pacientu ar diagnozi politrauma, no kuriem aptuveni 200 pacientiem ir sevišķi smagi vairāku ķermeņa daļu bojājumi, kas nopietni apdraud dzīvību

• Biežākie politraumu gūšanas iemesli ir ceļu satiksmes negadījumi - 65%, kritieni no augstuma - 21%, kritieni pa trepēm - 7%, kā arī kritieni, braucot ar divriteni, kautiņi, smaguma uzkrišana un saduršana.

Avots: Rīgas Austrumu slimnīca